Chlorella

chlorellaikonawpisu

Co 20 godzin mnoży się czterokrotnie. Żaden inny znany nam plon nie ma takiego tempa przyrostu. Po spożyciu przez człowieka gwałtownie przyspiesza tempo regeneracji komórek oraz rozwój pożytecznych bakterii bytujących w jelitach, podnosi odporność i neutralizuje wolne rodniki. Ma tak potężną moc odtruwania, że leczono nią pacjentów dotkniętych skutkami wybuchów jądrowych w Hiroszimie i Nagasaki w 1945 roku. Jest idealnym pożywieniem w dobie poważnego zanieczyszczenia środowiska naturalnego i jedzenia skażonego toksycznymi substancjami.

Chlorella to jednokomórkowa zielona alga zawierająca przede wszystkim chlorofil (największe stężenie spośród wszystkich zbadanych roślin na Ziemi), witaminy (głównie B12, C, E i karoten), minerały takie jak żelazo (jedna łyżka chlorelli = 320% dziennego zapotrzebowania), cynk (jedna łyżka = 120% dziennego zapotrzebowania), kobalt, niezbędne kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne kompletne białko (19 aminokwasów, w tym wszystkie niezbędne) polisacharydy i inne składniki odżywcze. Jest tzw. pożywieniem kompletnym. Superpokarmem. Spożywana regularnie zaspokaja potrzeby organizmu, usprawnia jego funkcjonowanie oraz leczy.

Działanie chlorelli:

  • oczyszcza wątrobę z alkoholu, metali ciężkich, pestycydów, herbicydów,
  • pomaga w rozkładaniu i neutralizowaniu rtęci, kadmu, ołowiu, arszeniku, DDT i PCB,
  • polepsza trawienie,
  • uwalnia od zaparć,
  • neutralizuje gazy jelitowe i nieprzyjemny zapach z ust,
  • regeneruje organizm,
  • wspiera leczenie zwyrodnień mózgu i nerwów,
  • detoksykuje,
  • zwalcza wirusy, bakterie i drożdżaki,
  • chroni przed promieniowaniem,
  • łagodzi stany zapalne,
  • normalizuje poziom cukru we krwi,
  • przyspiesza proces leczenia,
  • łagodzi przebieg chorób nowotworowych, anemii, AIDS, Alzheimera, Parkinsona, stwardnienia rozsianego,
  • chroni kobiety w ciąży przed anemią,
  • przywraca odporność u osób po przebytej chemioterapii i radioterapii.
  • Zielony detoks

Obfitość czystego chlorofilu (3-5%) sprawia, że chlorella jest prawdziwą królową flory. Żaden inny pokarm na świecie nie zawiera tyle tej zielonej substancji, której dobroczynny wpływ na nasze zdrowie trudno przecenić. Pod względem struktury chlorofil przypomina hemoglobinę. Różnica polega na tym, że podstawowym składnikiem chlorofilu jest magnez, a hemoglobiny żelazo. Chlorofil usprawnia proces usuwania z organizmu szkodliwych substancji, oczyszcza krew, jelita, wspiera regenerację narządów, leczy stany zapalne układu trawiennego i zwiększoną przepuszczalność jelit, a to dzięki zdolności uszczelniania błony śluzowej przewodu pokarmowego, która jest naturalną barierą dla toksyn. Obecna w twardej ścianie komórkowej chlorelli sporopolenina nieodwracalnie wiąże metale ciężkie i trucizny organiczne, umożliwiając wydalanie ich na zewnątrz. Ze względu na właściwości antybakteryjne, chlorofil polecany jest osobom cierpiącym na zaburzenia flory bakteryjnej objawiające się m. in. cuchnącymi gazami – efektem obecności niepożądanych bakterii w jelitach czy nieświeżym oddechem związanym z działaniem szkodliwych mikroorganizmów w żołądku.

Profilaktycznie, leczniczo, przed imprezą

Chlorelli nie da się przedawkować, niemniej, jak każdy suplement, warto wprowadzać ją do diety stopniowo, by przyzwyczaić jelita i układ trawienny do jej działania. Profilaktyczna ilość 3 gramów dziennie dostarcza organizmowi optymalną podaż aminokwasów, niezbędnych minerałów, witamin, węglowodanów i enzymów. Dawka lecznicza to 5-7 gramów. Taka porcja alg dziennie pozwala odczuwalnie usprawnić trawienie, podnieść poziom energii i poprawić ogólny stan zdrowia. Oczyszczanie krwi z metali ciężkich i toksyn trwa 3-6 miesięcy w zależności od przyjmowanych dawek chlorelli. Nawet jednorazowe spożycie alg może przynieść korzyść. Przyjęcie 4-6 gramów chlorelli przed wypiciem alkoholu chroni przed fatalnymi skutkami przedawkowania procentów.

Uwaga!

Nie każdy trawi chlorellę. Niedobór celulazy, czyli enzymów rozkładających celulozę, może powodować nietolerancję i sprawia, że spożywanie alg jest nieefektywne. Wówczas warto zastąpić chlorellę innymi mikroalgami – spiruliną, niebieskozielonymi algami AFA, fitoplanktonem morskim lub też zastosować suplementację celulazą.