Jagody camu (camu camu) – amazońskie źródło witaminy C

jagody camu

Wykazują fenomenalne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Chronią przed przeziębieniem, grypą, chorobami oczu i stawów, przed starzeniem się komórek, nowotworami i cukrzycą. Upiększają skórę, niwelują zmarszczki, dodają blasku. Egzotyczne jagody dostępne u nas w sklepach ze zdrową żywnością kryją w sobie profuzję naturalnej witaminy C. Nie ma na Ziemi rośliny, która deklasowałaby pod tym względem te superowoce z lasów deszczowych.

Camu camu (Myrciaria dubia) rośnie w Południowej Ameryce. Ten tropikalny krzew urastający czasem do rozmiarów drzewa rodzi niewielkie, kuliste, fioletowo-czerwone jagody o lśniącej skórce, pod którą kryją się pestki otoczone kwaśnym, soczystym, aromatycznym miąższem. Owoce te mają najwyższe spośród znanych nam roślin stężenie witaminy C. Cytryna zawiera jej 0,5%, świeża jagoda camu camu 4%, 30-50 razy więcej niż pomarańcze, 2-3 razy więcej niż acerola.

Jagody camu camu mają w składzie:

  • olbrzymie ilości witaminy C,
  • przeciwutleniacze,
  • aminokwasy,
  • bioflawonoidy o działaniu przeciwzapalnym, uszczelniającym i moczopędnym,
  • wyostrzające wzrok i chroniące serce oraz układ krążenia antocyjany,
  • niszczący komórki rakowe kwas elagowy,
  • witaminy z grupy B,
  • wapń, żelazo, mangan, fosfor i potas.

 

Kwas askorbinowy na wysokim c

Camu camu uchodzą za superowoce przedłużające młodość i pielęgnujące urodę. Zawarta w nich witamina C bierze udział w produkcji białek, m. in. kolagenu, który wzmacnia spoiwo międzykomórkowe w tkankach, uniemożliwiając chorobotwórczym patogenom przenikanie do wnętrza komórek. Kolagen jest też niezbędny do utrzymania elastyczność i napięcia skóry oraz dobrej kondycji włosów i paznokci. Kwas askorbinowy odgrywa ważną rolę w regeneracji organizmu, chroni i wzmacnia układ krwionośny oraz kostny, ma korzystny wpływ na stan uzębienia i dziąseł. Od witaminy C zależy sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, czyli dobre samopoczucie, jasny umysł i wysoki poziom sił witalnych.

Camu camu spożywa się w celu:

  • zmocnienia układu odpornościowego,
  • zapobiegania i zwalczania infekcji wirusowych oraz bakteryjnych,
  • wspierania działania układu oddechowego,
  • ochrony układu sercowo-naczyniowego,
  • poprawy wzroku,
  • znoszenia efektów stresu oksydacyjnego,
  • zachowania przejrzystego myślenia w stanach napięcia nerwowego,
  • podnoszenia sprawności wielu organów, m. in. mózgu, serca, wątroby,
  • przyspieszenia gojenia się ran i oparzeń oraz zapobiegania ich zakażeniu,
  • łagodzenia objawów demencji i upośledzenia ruchowego u osób starszych,
  • poprawy samopoczucia u chorych na depresję,
  • zapobiegania starzeniu się organizmu,
  • detoksykacji wątroby.

 

Dla maluchów, przyszłych ojców i seniorów

Zamieszkujący puszczę amazońską Indianie od wieków suszą dojrzałe owoce zbyt kwaśne, by jeść je surowe, po czym używają ich jako antidotum na rozmaite schorzenia. Wśród zachodnich konsumentów camu camu wciąż jest mało znaną nowinką. Suplement może jednak zyskać na popularności w ramach rosnącego zainteresowania witaminą C i poszukiwania najdoskonalszych jej postaci, czy to chemicznych, czy naturalnych. Warto w tym miejscu podkreślić, że naturalny kwas askorbinowy jest lepiej przyswajalny przez organizm, co wzmacnia jego lecznicze działanie. Szczególnie dzieci, osoby w podeszłym wieku oraz narażone na sezonowe infekcje powinny spożywać amazońskie jagody. Camu camu mają niski indeks glikemiczny, więc bez obaw mogą sięgać po nie diabetycy. Ponadto wykazują potencjał nasieniotwórczy, dlatego suplement jest polecany przyszłym ojcom.

Camu camu stosuje się w profilaktyce i leczeniu:

  • przeziębień i grypy,
  • astmy,
  • zapalenia zatok, oskrzeli, płuc,
  • zapalenia stawów,
  • jaskry,
  • choroby Parkinsona,
  • choroby Alzheimera,
  • cukrzycy,
  • miażdżycy,
  • migreny,
  • niepłodności.

 

Zdrowie ma cierpki smak

W Japonii camu camu dodaje się do słodyczy i lodów, co urozmaica ich smak, nadaje kolor oraz podnosi wartości odżywcze. Do konsumentów na Zachodzie jagody docierają zmielone. Przypominającym kakao proszkiem można wzbogacać koktajle, soki i desery, ale warto najpierw sprawdzić czy intensywnie kwaśno-gorzki dodatek nie zakłóci smaku potraw. Ze względów praktycznych chyba najlepiej po prostu popijać camu camu wodą lub herbatą albo przyrządzać z niego kwaskowy, orzeźwiający, lekko pobudzający napój. Dobrym pomysłem jest mieszanie sproszkowanych jagód z miodem, co podnosi ich walory prozdrowotne. Rekomendowana dzienna dawka dla dorosłych, to na początek 3 gramy, czyli paska łyżka proszku. Później można stopniowo zwiększać tę ilość. Łatwiejsze do przyjmowania są kapsułki z ekstraktem camu camu. Przedawkowanie suplementu może wywołać biegunkę, poza tym nie ma on skutków ubocznych.