Kompot z migdałami, wspomagający przy infekcjach górnych dróg oddechowych – przepis

jesiennykompotikona

Składniki:

gruszki, jabłka, śliwki, owoce dzikiej róży, cynamon, ksylitol, daktyle, płatki migdałowe

Właściwości zdrowotne składników kompotu:

Kompot z gruszki z migdałami zalecany na suchy, uporczywy kaszel.

Gruszka – jako jeden z niewielu owoców zawiera jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy.
Ze względu na obecność boru, ich spożywanie ma dobry wpływ na działanie mózgu, poprawia koncentrację.
Kobiety w ciąży powinny uzupełnić swój jadłospis o te jesienne owoce, ponieważ zawierają one potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka kwas foliowy.

Jabłka  -zawierają sporo błonnika ,który chroni przed zaparciami, oczyszczają organizm z toksyn.
Owoce dzikiej róży -to przede wszystkim „skarbnica” witaminy C. Dzika róża ma jej więcej niż na przykład cytryna. Jest to naturalna witamina C, która jest przez nasz organizm dużo lepiej przyswajana i wykorzystywana niż syntetyczna witamina C w suplementach. Witamina C razem z polifenolami ma ogromne właściwości antyoksydacyjne- chroni nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników.
Dziką różę wykorzystuje się głównie jako środek zwiększający odporność organizmu, przeciwdziałający grypie i przeziębieniom.

Ksylitol – cukier brzozowy ma o 40 % mniej kalorii niż biały cukier i niski indeks glikemiczny. Nie powoduje skoków poziomu cukru i insuliny we krwi. Polecany osobom chorującym na cukrzycę lub insulinooporność.
Ksylitol, w przeciwieństwie do cukru, ma odczyn zasadowy, stabilizuje więc równowagę kwasowo-zasadową organizmu, hamuje rozwój bakterii i drożdżaków- Candida albicans.Z tego względu jest polecany osobom zmagającym się z chorobami bakteryjnymi i grzybicą, które powinny zrezygnować z cukru, który tylko “dokarmia” bakterie i sprzyja rozwojowi grzybów.

Cynamon – dodaje energii i witalności. Pobudza trawienie, zaopatruje organizm w błonnik pokarmowy, zapobiega nadkwaśności oraz działa przeciwbiegunkowo. Przyprawa ta usprawnia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki dostają więcej tlenu oraz składników odżywczych. Pomaga nam to w lepszym zapamiętywaniu, poprawia naszą koncentrację.

Cynamon ma właściwości rozgrzewające, nie należy stosować go w nadmiarze, szczególnie w ciepłych porach roku.

Migdały – powinny znaleźć się w diecie przyszłej mamy. Nie tylko ze względu na zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny do rozwoju dziecka. Migdały to także sposób na nudności w ciąży i występującej często w drugim i trzecim trymestrze zgagi.
Migdały, mimo że zawierają sporo tłuszczu i są kaloryczne, sprzyjają odchudzaniu. Zawarte w nich NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Poza tym migdały zawierają dużo błonnika, który szybko i na długo wypełnia żołądek, dając uczucie sytości.

Daktyle – powinny się znaleźć w diecie osób cierpiących na nadkwasotę, gdyż wykazują właściwości alkalizujące.
Daktyle są bogate w błonnik, wspomagają przemianę materii. Działają również uspokajająco ze względu na obecność witamin z grupy B.

Przepis

  1. Umyj 2 jabłka, 2 gruszki, 5 śliwek, 5 owoców dzikiej róży
  2. Owoce obierz i pokrój, wrzuć na gorącą wodę
  3. Gotuj pod przykryciem 7-8 minut
  4. Wrzuć 3 kawałki cynamonu, 5 całych niesiarkowanych daktyli, 1 łyżkę ksylitolu i płatki migdałowe
  5. Gotowy kompot wlej do filiżanki

Zobacz film: