Orzechowe kulki mocy – zdrowe słodkości dla dzieci, dla zdrowego serca.

kulkizmasyorzechowejikona

Składniki:

orzechy nerkowca, płatki migdałowe, niesiarkowane daktyle, nasiona chia,miód gryczany, wiórki kokosowe

Daktyle powinny się znaleźć w diecie osób cierpiących na nadkwasotę, gdyż wykazują właściwości alkalizujące. Daktyle są bogate w błonnik, wspomagają przemianę materii. Działają również uspokajająco ze względu na obecność witamin z grupy B.

Orzechy nerkowca – dzięki zawartości potasu, magnezu i witamin z grupy orzechy nerkowca działają uspokajająco. Orzechy nerkowca to bogate źródło jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia i pracę serca.

Migdały powinny znaleźć się w diecie przyszłej mamy. Nie tylko ze względu na zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny do rozwoju dziecka. Migdały to także sposób na nudności w ciąży i występującej często w drugim i trzecim trymestrze zgagi. Migdały, mimo że zawierają sporo tłuszczu i są kaloryczne, sprzyjają odchudzaniu. Zawarte w nich NNKT regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Poza tym migdały zawierają dużo błonnika, który szybko i na długo wypełnia żołądek, dając uczucie sytości.

Nasiona chia zawarte w nasionach chia kwasy omega-3 wspomagają pracę mózgu – ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację. Ponadto kwasy omega-3 są niezbędne w czasie ciąży. Wpływają pozytywnie nie tylko na zdrowie przyszłej mamy, lecz także są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój dziecka. Nasiona chia dzięki zawartości błonnika wspierają proces odchudzania. Są również bogatym źródłem wapnia oraz białka.

Miód gryczany ziele, kwiat i nektar gryki zawierają rutynę – unikalną substancję występującą również w miodzie gryczanym, która oczyszcza i uszczelnia włoskowate naczynia krwionośne czyniąc je bardziej elastycznymi i wytrzymałymi, w wyniku czego zmniejszane jest ryzyko zmian miażdżycowych. Rutyna zabezpiecza naczynia przed pękaniem. Rutyna ma również wpływ na przyśpieszenie gojenia się ran zewnętrznych i wewnętrznych. Regularne spożywanie pomaga dzieciom, jak i osobom dorosłym podnosząc poziom hemoglobiny i żelaza we krwi i wspomagając regenerację organizmu.

Wiórki kokosowe – w  kokosie znajdziemy witaminę C, korzystnie wpływającą na kolagen w skórze oraz niwelująca wolne rodniki, liczne witaminy z grupy B, które wspomagają nasz układ nerwowy. Znajdziemy również cenny dla kobiet w ciąży i planujących dziecko – kwas foliowy, powszechnie znaną wśród kobiet, witaminę E – młodości oraz poprawiającą krzepliwość krwi witaminę K.

Przepis:

  1. Do miksera wsyp 1/4 szklanki orzechów nerkowca, pół szklanki płatków migdałowych
  2. Dodaj 6 sztuk namoczonych wcześniej niesiarkowanych daktyli, 1 łyżeczkę nasion chia, 1 łyżeczkę miodu gryczanego
  3. Zmiksuj składniki
  4. Uformuj kulki i obtocz w wiórkach kokosowych
  5. Kulki przełóż na talerz i udekoruj płatkami kokosowymi

Zobacz film: