Lody jaglane, zdrowe słodkości dla dzieci na lato.

lodyjaglaneikona

Wzmacnianie żołądka ciepłymi posiłkami jest niezwykle ważne z punktu widzenia odporności dzieci. Latem należy wspierać żołądek lekkimi i ciepłymi posiłkami, by nie chorować jesienią. Dobrym zamiennikiem gotowych, kupnych lodów, mogą być domowe lody jaglane, które mają właściwości zdrowotne. Należy jednak pamiętać by zimne pokarmy spożywać z umiarem, by nie osłabić żołądka i nie skumulować w organizmie śluzu.

Składniki:

kasza jaglana, mleko kokosowe, sól himalajska, banan, olej kokosowy, sproszkowany sok z młodego jęczmienia, miód wielokwiatowy, maliny.

Kasza jaglana – jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, odkwaszające, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu) oraz przemianie materii.

Mleko kokosowe – posiada witaminy C, K oraz kompleks witamin z grupy B. Zawiera więcej wapnia i magnezu niż miąższ kokosa oraz żelazo, fosfor, potas, sód, mangan i miedź, dlatego świetnie nada się jako napój izotoniczny po intensywnym treningu. Mleczko kokosowe jest bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. Warto by stosowały je osoby cierpiące na trądzik lub częste infekcje i zapalenia.

Sól himalajska – zawiera ponad 80 mikro i makroelementów w formie koloidalnej, w tym również magnez, cynk, wapń i żelazo. Dodanie soli himalajskiej do posiłków, może pomóc wyrównać niedobór substancji mineralnych. Wzmacnia i odtruwa organizm, eliminuje toksyny, równoważy pH organizmu.

Olej kokosowy – wykazuje właściwości przede wszystkim ochronne –  antybakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe, dzięki czemu od wieków ceniony jest jako substancja podnosząca ogólną odporność organizmu.

Sproszkowany sok z młodego jęczmienia – młody zielony jęczmień zaliczany jest do grupy tzw. zielonej żywności. Młody zielony jęczmień nie bez powodu zalicza się do grupy tzw. „superfoods”, czyli „super żywności”. Zawiera kompletny zestaw witamin, minerałów i aminokwasów, których potrzebuje ludzki organizm.  Naturalne źródło wapnia i kwasu foliowego.Bogate źródło potasu, magnezu i żelaza. Młody zielony jęczmień pomaga regulować gospodarkę kwasowo – zasadową. Odpowiednie PH jest jednym z warunków prawidłowego działania organizmu. Chlorofil zawarty w soku z młodego jęczmienia pomaga w walce z anemią. Pobudza produkcję hemoglobiny we krwi, dzięki czemu krew jest lepiej natleniona. Wzmacnia tkanki – w tym serce i naczynia krwionośne. Młody zielony jęczmień uważany jest za doskonały środek na oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest to zdecydowanie jedna z jego największych zalet. Bardzo wysoka zawartość błonnika pomaga regulować przemianę materii, oczyszcza jelita, co powoduje, że składniki odżywcze są lepiej wchłaniane.

Miód wielokwiatowy -Warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii – jest naturalnym sposobem na przywrócenie równowagi organizmu. Świetnie też sprawdzi się w profilaktyce chorób serca, problemach z wątrobą i funkcjonowaniem układu pokarmowego. Warto spożywać go jako środek wspomagający w leczeniu przeziębień, infekcji dróg oddechowych czy w chorobach wynikających z obniżonej odporności. Miód wielokwiatowy zawiera też sporą dawkę krzemu, który jest budulcem mocnych naczyń krwionośnych, a także wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Maliny  -działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zawarte w nich garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę.
maliny są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym.

Przepis

  1. Wrzuć szklankę kaszy jaglanej do garnka, zalej 1 szklanką mleka kokosowego 1 szklanką wody
  2. Zamieszaj składniki
  3. Dodaj szczyptę soli himalajskiej lub kłodawskiej
  4. Ugotowaną kaszę włóż do miksera
  5. Dodaj 1 banana, 1 łyżkę oleju kokosowego, pół łyżeczki sproszkowanego soku z młodego jęczmienia, 3 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  6. Zmiksuj składniki do jednolitej masy
  7. Gotową masę przekładamy do foremek na lody
  8. Lody przełóż na talerz, udekoruj wiórkami kokosowymi i malinami

Zobacz film: