Miechunka (jagody peruwiańskie/inkaskie) – adaptogen z Andów

miechunkaikona

Zapobiegają infekcjom wirusowym, nowotworom, stanom zapalnym. Działają wspomagająco w leczeniu chorób skóry, stawów oraz układu moczowego. Usprawniają trawienie, pracę jelit, a znajdujące się w ich wnętrzu maleńkie pestki łagodnie przeczyszczają. Przyczyniają się do utraty wagi i spowalniają procesy starzenia. Mają niski indeks glikemiczny i obniżają ryzyko gwałtownych wzrostów poziomu glukozy we krwi, dlatego polecane są diabetykom. Superjagody z Południowej Ameryki chronią zdrowie i urodę.

Zrodziła je zasobna w minerały andyjska ziemia. Złote jagody jadane już przez Inków nadal są wysoko cenione w ojczystym Peru. Uprawia się je w przede wszystkim w Ameryce Południowej – w Boliwii, Ekwadorze i Kolumbii, ale też w Azji, Afryce, w Australii, Nowej Zelandii, na Hawajach i Karaibach. Na naszym kontynencie rosną m. in. w Polsce. Jako jedna z niewielu roślin, jagody inkaskie zaadaptowały się do zmienionego przez człowieka środowiska naturalnego. Można je znaleźć na peryferiach miast, przy drogach, na granicach osiedli. Dowodzi to nie tylko wysokich zdolności przystosowawczych, ale też przekłada się na szerokie spektrum oddziaływania na nasz organizm. Miechunka jadalna (Physalis L) bowiem, to tzw. adaptogen. Spożywanie jej pomaga naszemu ciału i umysłowi dostroić się do zewnętrznych sytuacji, przede wszystkim stresu, zarówno fizycznego jak i psychicznego.

Mały wielki owoc

Żółte, pomarańczowe lub ciemnoczerwone świeże owoce miechunki nazywane też rodzynkami brazylijskimi i peruwiańskimi wiśniami otacza delikatna łuska przypominająca chiński lampion. Przed zjedzeniem lub ususzeniem jagód usuwa się tę ozdobną, „papierową” otoczkę. Owoce są słodko-kwaśne i lekko cierpkie zarazem. Smakiem przypominają jagody goji, owoce berberysu, maliny i orzechy ziemne. Najeżą do najdroższych jagód na świecie, ponieważ proces ich pozyskiwania oraz przetwarzania jest bardzo czasochłonny. Miechunkę zbiera się, oczyszcza, po czym sortuje najczęściej ręcznie. Obrobienie 10 kg świeżych jagód, to cały dzień pracy jednej osoby. Owoce suszone są na słońcu. Z 3 kg soczystego surowca uzyskuje się pół kilo suszonego, lecz wciąż miękkiego, przypominającego duże rodzynki. Pod względem wartości odżywczych jagody inkaskie są porównywane do jagód goji, ale mają znacznie więcej od nich białka. W suchej masie znajduje się aż 16% tego składnika. To naprawdę dużo jak na owoc. Miechunka zawiera też znaczne zasoby beta-karotenu, witaminy C, tiaminy, niacyny, pektyn oraz fosforu. Jest skarbnicą wspierającego układ immunologiczny roślinnego przeciwciała IgA oraz witaminy P, będącej silnym antyoksydantem, który m. in. ułatwia przyswajanie witaminy C i chroni tę wrażliwą substancję przed utlenianiem się w organizmie.

Wpływ jagód inkaskich na zdrowie:

  • spowalniają procesy starzenia komórek,
  • wzmacniają naczynia włosowate,
  • zapobiegają osadzaniu się płytki w naczyniach krwionośnych, co przeciwdziała miażdżycy,
  • chronią serce, oczy, mózg i narządy rozrodcze,
  • blokują wyrzuty histaminy, łagodząc objawy alergii,
  • obniżają ciśnienie,
  • wzmacniają odporność,
  • usprawniają pracę jelit i podnoszą ich kondycję,
  • ułatwiają trawienie,
  • podnoszą efektywność diet odchudzających,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • detoksykują organizm,
  • zapobiegają powstawaniu wrzodów,
  • rozkurczają mięśnie przewodów żółciowych,
  • działają przeciwgrzybicznie, moczopędnie i przeciwreumatycznie.

 

Do wewnątrz i na zewnątrz

Mają przyjemny, nieco cierpki smak. Są łatwe do przeżucia. Można jeść je jako samodzielną przekąskę – surowe, przegotowane lub suszone. Można wzbogacać nimi koktajle owocowe, desery, musli, rozmaite mieszkanki nasion, orzechów, owoców. Znakomicie odżywczy i energetyzujący zarazem jest miks jagód inkaskich, jagód goji, ziaren kakaowca oraz konopi. Są idealnym towarzystwem dla camu camu. Takie połączenie wybitnie wzmacnia działanie obu pokarmów. Dodane do wilgotnych potraw czynią je kleistymi. Nadają się do przetworów – dżemów, konfitur, marmolad, miodów, kiszonek. Można przyrządzić z nich nalewkę, syrop lub leczniczy napar. Wystarczy zalać 5 gr owoców szklanką wrzątku, odczekać do ostygnięcia, po czym tak przygotowany napój pić kilka razy dziennie, używać go do przemywania lub w formie okładów.

Stosowana zewnętrznie miechunka:

  • kondycjonuje włosy,
  • usuwa łupież,
  • koi problematyczną skórę,
  • wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy i tocznia,
  • wyrównuje koloryt skóry, rozjaśnia ją i wygładza,
  • zmniejsza obrzęki.