Noni (morwa indyjska)

noniikonawpisu

Pod względem właściwości leczniczych przewyższa każdy inny sfermentowany pokarm. Wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Przypisuje mu się wybitny potencjał antynowotworowy. Zawiera olbrzymie ilości silnych antyoksydantów, czyli wpływa dodatnio na długowieczność organizmu. Podnosi odporność. Ponadto stymuluje wydzielanie serotoniny potocznie nazywanej hormonem szczęścia.

Tropikalna morwa indyjska (Morinda citrifolia) pochodzi z Azji i Australii. Stamtąd trafiła do strefy międzyzwrotnikowej i zadomowiła się głównie w Polinezji. Z dziko rosnących krzewów i drzew noni słyną dziś przede wszystkim Thaiti i Hawaje. Roślina ma osobliwie wysoką odporność na czynniki klimatyczne i chorobotwórcze. Rosnąc w nasłonecznionym miejscu, chroniona przed mrozem, jest niemal niezniszczalna.
Rdzenni mieszkańcy Polinezji od 2 tys. lat wykorzystywali liście, łodygi korzenie i owoce noni. Te ostatnie mają nieregularny, z grubsza owalny kształt. Przypominają nieco zielone, niedojrzałe szyszki. Osiągają zwykle ponad 10 centymetrów długości. W ich wnętrzu znajduje się mnóstwo pestek otulonych białym lepkim miąższem. Noni smakuje wybornie, ale wydziela nieapetyczny, ostry zapach, podobny do psującego się mięsa. Jego nuta jest wyczuwalna także w soku, który dziś na całym świecie uchodzi za jeden z najzdrowszych naturalnych koktajli witaminowo-mineralnych.

Bogactwo witamin i minerałów

Jak dotąd udało się wyselekcjonować i zbadać około setki aktywnych substancji obecnych w noni. Owoce morwy indyjskiej mają unikatowy skład biochemiczny, zawierają sporo naturalnych cukrów – glukozy i fruktozy, wzmacniające minerały takie jak potas, sód, magnez, żelazo i wapń, niewielką ilość białka i tłuszczu, za to znaczące dawki bata-karotenu, witaminy E oraz witamin z grupy B. Noni jest skarbnicą kwasu askorbinowego. 100 gram skoncentrowanego wyciągu z tych owoców pokrywa aż 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Wpływ noni na organizm:

  • podnosi odporność,
  • spowalnia procesy starzenia,
  • przyspiesza regenerację komórek,
  • powstrzymuje procesy zapalne,
  • hamuje rozwój nowotworów,
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • oczyszcza organizm,
  • łagodzi wszelkiego rodzaju bóle,
  • wykazuje właściwości antyseptyczne,
  • korzystnie wpływa na elastyczność i zdrowie skóry,
  • przeciwdziała spadkom energii,
  • poprawia samopoczucie.

Dla sportowców, uczniów i pacjentów

Sok powinni pić sportowcy, studenci przygotowujący się do egzaminów, osoby pracujące fizycznie, zmagające się ze stresem lub spadkami nastroju. Kurację warto przeprowadzić w trakcie sezonów infekcyjnych, by zabezpieczyć się przed przeziębieniami i grypą. Sok doskonale wzmacnia odporność, a to dzięki zdolności aktywowania i podnoszenia skuteczności działania białych krwinek za pomocą obecnych w noni polisacharydów.

Kiedy stosować suplementację sokiem noni

  • w stanach przewlekłego przemęczenia i długotrwałego stresu,
  • podczas leczenia wrzodów żołądka,
  • przy zakażeniu Helicobacter Pylori, Salmonellą, bakterią Coli,
  • w przypadku grzybic układu pokarmowego, skóry i paznokci,
  • podczas kuracji antynowotworowej oraz profilaktycznie,
  • w stanach chorobowych bądź zaburzeniach związanych z bólem, zwłaszcza mięśni, kości i stawów,
  • podczas wzmożonego wysiłku fizycznego i intelektualnego,
  • doraźnie, by zniwelować skutki przedawkowania alkoholu.

Odpowiednio długo i w odpowiedniej ilości

Noni jest jednym z tych naturalnych produktów, który podlega dość ścisłym rygorom dozowania. Przedawkowanie może zaszkodzić wątrobie. W zależności od tego czy sok zawiera tylko morwę indyjską, czy też domieszkę innych owoców rekomendowane porcje zaczynają się od 20 ml dziennie wypijanych najlepiej na czczo lub co najmniej 30 minut przed jedzeniem i piciem. Ważne też czy spożywamy sok profilaktycznie, czy leczniczo. Kuracja powinna trwać minimum 3 miesiące. To czas w którym pojawią się odczuwalne pozytywne zmiany zdrowotne. Najbogatszy w drogocenne składniki jest czysty sok noni, bez dodatku cukru czy innych owoców, ale też w tej wersji nie każdemu będzie smakował. Jego cierpkość i dość natrętny aromat mogą zniechęcić do kuracji. Dodatek innych owoców podnosi walory smakowe i niweluje przykry zapach noni.

Przeciwwskazania

Ze względu na obecne w noni wysokie stężenie potasu soku nie powinny pić osoby cierpiące na zaburzenia rytmu serca, przewlekłą niewydolność nerek czy hiperkaliemię. Przeciwwskazaniami są też choroby wątroby oraz ciąża i laktacja, ze względu na brak badań dotyczących ewentualnych skutków ubocznych u ciężarnych i matek karmiących. Soku lepiej też nie podawać małym dzieciom. Noni może wchodzić w interakcję z lekami na nadciśnienie, moczopędnymi i podwyższającymi krzepliwość krwi. W przypadku trwającej kuracji farmakologicznej warto skonsultować ewentualną suplementację z lekarzem.