Olej lniany

zdrowyolej

Pokutująca opinia, jakoby tłuszcze należało wyeliminować ze zdrowej diety, jest o tyle powszechna co błędna. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego są bowiem niezbędnym gwarantem właściwej pracy różnych układów. Organizm ludzki nie potrafi samodzielnie syntetyzować ich w postaci wielonienasyconej, muszą zatem być dostarczane wraz z pożywieniem.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – a zwłaszcza ten najlepiej przyswajalny Omega – 3 – stanowią istotny składnik mózgu, komórek mięśnia sercowego oraz komórek nerwowych. Dostarczanie organizmowi ich odpowiedniej ilości zapobiega więc wielu chorobom – od miażdżycy, poprzez choroby serca, reakcje zapalne i alergiczne aż po zmiany nowotworowe. Badania naukowe dowiodły, że schorzenia układu sercowo – naczyniowego nie dotykają Eskimosów grenlandzkich, których dieta bogata jest w morskie ryby i ssaki. Bowiem kwas Omega – 3 oraz jego pochodne – EPA i DHA, występuje tam w bardzo wysokim stężeniu. Dlatego naukowcy tak silnie podkreślają konieczność włączenia do diety ryb, lub wręcz zastąpienia nimi innych produktów mięsnych.

Z oczywistych względów nie zawsze jest to możliwe, poza tym przy postępującej degradacji środowiska naturalnego istnieje ryzyko, że mięso ryb skażone może być obecnymi w morzach związkami rtęci. Warto zatem przyjrzeć się innym źródłom, które umożliwią dostarczenie kwasów Omega – 3 do organizmu w niezbędnej ilości.
I tu w sukurs przychodzi olej lniany. Zawiera on bowiem aż 56% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – znacznie więcej niż olej rzepakowy czy słonecznikowy. Badania nad jego prozdrowotnymi właściwościami rozpoczęły się dopiero w drugiej połowie ubiegłego wieku dzięki pracom naukowym siedmiokrotnie nominowanej do Nagrody Nobla dr Johanny Budwig. Posiadała ona wieloletnie doświadczenie w leczeniu chorób cywilizacyjnych – nowotworów, cukrzycy, schorzeń układu krążenia. Olej lniany okazał się środkiem nie tylko zapobiegającym tym zagrożeniom, ale wręcz powodującym ich regres.

Oprócz kwasów Omega – 3, tak istotnych we wszelkich procesach metabolizmu komórkowego, olej lniany zawiera też witaminę E – zwaną “witaminą młodości”. Jest to silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki. Ma więc niebagatelne znaczenie nie tylko w walce z nowotworami, ale i znacznie opóźnia proces starzenia się skóry. Jej niedobór jest bardzo niebezpieczny w czasie ciąży, może wywoływać anemię, bezpłodność czy uszkodzenia systemu nerwowego. Choć witaminę E trudno jest przedawkować, to przyjmowanie jej w formie suplementu nie jest równie efektywne jak w naturalnym stanie, w jakim występuje w oleju lnianym. Warto też dodać, że obróbka termiczna produktów ją zawierających powoduje zniszczenie nawet 75% witaminy. Tłoczony na zimno olej lniany daje pewność, że drogocenne właściwości zostaną w pełni zachowane.

Omawiając zalety oleju lnianego i jego niepodważalny wpływ na zdrowie człowieka niezależnie od wieku, nie można zapomnieć o wielkiej roli jaką odgrywa w walce z jeszcze jedną chorobą cywilizacyjną, a mianowicie depresją. Ochraniając komórki przed wolnymi rodnikami pomaga zbudować właściwą równowagę hormonalną, a co za tym idzie zmniejszyć lub wręcz zneutralizować stany depresyjne, wywołane przez jej zaburzenia. Ma także zastosowanie przy zaburzeniach pamięci i postępujących schorzeniach mózgu, takich jak choroba Alzhaimera.

Oprócz układu sercowo – naczyniowego i nerwowego olej lniany i zawarte w nim kwasy wielonienasycone zbawiennie oddziałują na układ trawienny. Wspomagają przemianę materii oraz regenerują i osłaniają błonę śluzową przewodu pokarmowego. Ułatwiają odtłuszczenie wątroby, a poprzez przywrócenie równowagi hormonalnej odbudowują właściwe proporcje innych kwasów tłuszczowych, co ma ogromne znaczenie przy redukcji tkanki tłuszczowej.

W czasach, gdy codzienny pośpiech przekłada się na coraz sztuczniejszą, ubogą w niezbędne składniki dietę, to zaś skutkuje zwiększonym zagrożeniem występowania chorób cywilizacyjnych, olej lniany pozostaje produktem, który pozwala nie tylko dostarczyć organizmowi naturalnych i niezbędnych składników, ale i oferuje kompleksową ochronę zdrowotną. Od układu krążenia, poprzez pokarmowy, hormonalny i nerwowy, aż po zwalczanie wywołujących nowotwory wolnych rodników – wagi występujących w nim kwasów Omega -3 nie sposób przecenić. Jest niezbędnym suplementem diety, gwarantującym zachowanie dobrego zdrowia i samopoczucia.