Owocowa słodycz, prosta sałatka wzmacniająca żołądek – przepis

Składniki:

1jabłko ,1 gruszka, 1 mały banan, kiść winogron, 2-3 śliwki bez pestek, 1 łyżka malin, miód faceliowy, cynamon, wiórki kokosowe.

 

Jabłka – ich zaletą jest mała zawartość kalorii, a dzięki wysokiej zawartości pektyn,należących do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego,stosunkowo szybko dają uczucie sytości, a dodatkowo obniżają stężenie cholesterolu i glukozy oraz pobudzają jelita do pracy, zapobiegając zaparciom. Zmniejszają również ryzyko zapadalności na raka jelita grubego i dobroczynnie wpływają na naszą odporność.Zawarte w jabłkach pektyny oczyszczają organizm z toksyn. Podczas trawienia błonnik wiąże niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. Stanowią znakomite źródło witaminy C, beta-karotenu i potasu. Co więcej świetnie sprawdzają się w diecie cukrzyków oraz osób dbających o linię ze względu na niski indeks glikemiczny (IG=38)-nie podnosi poziomu cukru błyskawicznie po jego spożyciu, lecz jego cukry uwalniają się stopniowo,zapobiegając wahaniom stężenia glukozy we krwi.

Dodatkowo jabłko jest źródłem kwercetyny, która może zapobiec pojawieniu się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę.

Gruszki – to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Starożytni pili napar z gruszek przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu.Pieczone owoce były pomocne w dolegliwościach trawiennych, a smażone stosowano na wzmocnienie. Natomiast współcześni naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy mózgu i tarczycy. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Średniej wielkości gruszka zawiera miedź w ilości równej 15 proc. dziennego zapotrzebowania. Miedź jest minerałem niezbędnym dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania centralnego układu nerwowego.Dodatkowo znajdująca się w gruszkach kwercetyna to przeciwutleniacz chroniący przed chorobą Alzheimera, a epikatechina chroni przed udarami, poprawia ukrwienie mózgu i wzmacnia pamięć. Błonnik z gruszek wiąże w przewodzie pokarmowym tzw. wtórne kwasy żółciowe, których nadmiar zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Z kolei kwas hydroksycynamonowy obecny w owocach zapobiega rozwojowi guzów płuc i żołądka. Przeciwnowotworowe działanie ma obecna w skórkach gruszek kwercetyna.

Gruszki są świetnym źródłem glutationu, przeciwutleniacza, który obniża wysokie ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Zawierają potas minerał, który warunkuje prawidłową pracę mięśni, w tym serca. Antyoksydanty zawarte w gruszkach (głównie luteina i zeaksantyna) zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, najczęstszej przyczyny utraty wzroku.

Banany– w przeciwieństwie do innych owoców banany zawierają dużo białka. W niedojrzałych bananach węglowodany znajdują się pod postacią bezsmakowej skrobi, który w miarę dojrzewania owoców ulega zamianie na cukry proste, co nadaje bananom słodki smak. Banany to dobre źródło witamin: C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Banany są również bogate w minerały: magnez, miedź, mangan i fluor.Są dobrym źródłem błonnika, a także innych związków takich jak: enzymy, olejki eteryczne, kwas jabłkowy, fitosterole i flawonoidy. Banany są bogatym żródłem potasu. W jednym średniej wielkości bananie, który waży około 100 g, jest aż 358 mg potasu. Tym samym owoce te znajdują się w czołówce produktów, w których znajduje się najwięcej`tego`obniżającego`ciśnienie`tętnicze`pierwiastka.

Winogrona – to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Zawierają bowiem wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Świeże winogrona zawierają mnóstwo składników, do których należą: węglowodany, pektyny, garbniki oraz witaminy z grupy B, witamina C i karoten. Winogrona, zwłaszcza czerwone, są cennym źródłem polifenoli, które wykazują działanie prozdrowotne. Należą do nich kwasy fenolowe (kwas kumarynowy, kwas cynamonowy), barwniki antocyjanowe (malwidyna), związki flawonoidowe (kwercetyna, kempferol, galokatechina, epigalokatechina) oraz taniny.Polifenole charakteryzuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Usuwają z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu. Występujący w dużych ilościach w winogronach i winach gronowych resweratrol wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Resweratrol zmniejsza agregację płytek krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom niedokrwiennego mózgu oraz miażdżycy.

Śliwki –Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze. Mogą różnić się zawartością kalorii (80-120 kcal w 100 gramach). Są źródłem witamin A, E, B6 i K. Zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik. Dzięki dużej ilości błonnika śliwki poprawiają perystaltykę jelit, przeciwdziałają zaparciom. Pektyny (rodzaj błonnika), łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne – szczególnie ciemne odmiany. Dzięki zawartości błonnika i antyoksydantów śliwki chronią przed rakiem jelita grubego. Wystarczy jeść 3-4 owoce dziennie. Śliwki działają także przeciwmiażdżycowo – hamują wchłanianie się cholesterolu. Zawartość witaminy B6 i magnezu działa bardzo dobrze na nasz układ nerwowy, a także wpływa na nasze dobre samopoczucie. Potas reguluje ciśnienie krwi. Chociaż śliwki nie są bogate w witaminę C, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Tym skuteczniejsze, że zawierają też tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy`i`poprawiających`samopoczucie.

Maliny – zawierają kwasy organiczne (m.in.cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe.Jest w nich również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych – przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo. Natomiast liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne(m.in.żelaza,miedzi,wapnia). Owoce malin są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym za sprawą salicylanów, które,mają podobne działąnie do aspiryny. .
Liście działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, delikatnie rozkurczająco na mięśnie gładkie m.in. macicy więc mogą być stosowane w łagodzeniu bólu miesiączkowego, ale nie mogą być nadużywane przez`kobiety`w`ciąży. Właściwości zdrowotne malin wynikają również z zawartości polifenoli szczególnie kwasu elagowego, który jest silnym antyoksydantem – neutralizuje wolne rodniki. Wolne rodniki to szkodniki: niszczą błony komórkowe i uszkadzają strukturę białek(DNA). Kwas elagowy ma również właściwości przeciwbakteryjne ,przeciwwirusowe. Maliny to owoce niskokaloryczne, 100 g owoców to zaledwie 33 kcal o wysokiej zawartość błonnika ok 6,7 g w 100 g owoców.

Miód faceliowy – wzmacnia odporność, posiada właściwości bakteriobójcze. Zawiera dużo magnezu i żelaza, przez co pomaga nam zachować dobrą kondycję psychiczną i fizyczną. Dodatkowo doskonale sprawdza się w leczeniu wielu schorzeń, a szczególnie przydatny będzie przy nadciśnieniu, chorobach układu krążenia, niewydolności serca lub miażdżycy.Ma działanie wzmacniające gdy cierpimy na choroby górnych dróg oddechowych, a w tym astmy oskrzelowej.

Cynamon – dodaje energii i witalności, jest wspaniałym źródłem wapnia, żelaza i manganu. Pobudza trawienie, dostarcza błonnika pokarmowego, zapobiega nadkwaśności oraz działa przeciwbiegunkowo. Jedynie pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom cholesterolu, jak również pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi, co może być bardzo istotne dla osób cierpiących na cukrzycę. Usprawnia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki dostają więcej tlenu oraz składników odżywczych. Pomaga nam to w lepszym zapamiętywaniu, poprawia naszą koncentrację oraz pamięć wzrokową. Cynamon wykazuje niesamowite właściwości wspomagające leczenie chorób wywołanych zakażeniem przez drożdżaki np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida. Aldehyd cynamonowy (cynamal) zawarty w cynamonie ma własności antygrzybicze, antybakteryjne, antypasożytnicze i antynowotworowe. Ponadto zawiera katechiny (więcej niż w zielonej herbacie), flawony, izoflawony, flawonole, eugenol, cenne kwasy (elagowy, ferulowy, chlorogenowy), taniny oraz sporą ilość chromu, dzięki któremu mamy mniejszą ochotę na słodycze. Oprócz tego zawiera też błonnik, żelazo, mangan i wapń. Przyprawa ta jest sprzymierzeńcem osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Przyspiesza przemianę materii, polepsza proces trawienia oraz reguluje pracę nerek.

Wiórki kokosowe – są wartościowym elementem diety, przede wszystkim za sprawą sy krwi. Zawarte w nich przede wszystkim średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe ( MCT), nie wykazują tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej i podnoszenia poziomu „złego” cholesterolu. Sporej zawartości błonnika (ok21g/100g). Błonnik pokarmowy, choć nie jest rozkładany przez nasze enzymy trawienne, to uznaje się, że jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Odpowiednie jego spożycie wspomaga także odchudzanie, obniżając łaknienie czy korzystnie wpływając na poposiłkową glikemię (czyli wzrost poziomu cukru po spożyciu pokarmu).Błonnik pokarmowy wpływa także korzystnie na profil lipidowy.

Przepis:

  1. Owoce umyj, wydrąż pestki ze śliwek i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Przełóż do miseczki , polej miodem ,posyp szczyptą cynamonu i wiórkami kokosowymi.

Zobacz film