Warzywna zupa z miso i kombu, wzmacniająca żołądek i oczyszczająca organizm.

warzywnazupazmisoikombuikona

Składniki:

marchewka,pietruszka, ziemniak, cebula,kasza jaglana,czerwona soczewica,glony kombu, miso, olej z ostropestu plamistego,ziele angielskie, kurkuma,natka pietruszki,liść laurowy

Marchew – to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów – związków, które są jednocześnie barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor marchewki i przeciwutleniaczami. Znajdziemy w niej wszystkie rodzaje karotenoidów – alfa-karoten ,luteinę i zeaksantynę oraz nieznaczne ilości likopenu. Jednak najwięcej zawiera beta-karotenu – prowitaminy A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A. Warto wiedzieć, że marchew jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu.

Beta-karoten występujący w marchwi:

  • jest silnym antyoksydantem,
  • neutralizuje związki rakotwórcze- chroni przed chorobami nowotworowymi
  • wzmacnia nasz układ odpornościowy,
  • chroni nasz wzrok,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • zapobiega chorobom serca i układu krążenia

Marchew stosuje się w:

  • zaburzeniach trawiennych u niemowląt, dzieci i dorosłych
  • w przypadkach niedożywienia,niedokrwistości,
  • w stanach zapalnych skóry
  • zapaleniu dróg moczowych,
  • przeciwko owsikom,glistom,
  • w początkowej fazie cukrzycy i miażdżycy,pomocniczo w chorobie wieńcowej.

Korzeń pietruszki – działa odkażająco oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych, dzięki czemu wykazuje właściwości wiatropędne. Ponadto pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. W związku z tym korzeń pietruszki można stosować w zaburzeniach trawienia, które objawiają się brakiem łaknienia,bólami brzucha. Pietruszka to także jedno z warzyw zalecane w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki, w przewlekłych chorobach wątroby przy dobrej tolerancji tłuszczu, a także w diecie w dnie moczanowej. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo. Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń,magnezi potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pomaga również usuwać toksyny z organizmu. Właściwości pietruszki dotyczą także menstruacji. Pomaga wywołać spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie.

Pietruszka jest stosowana w następujących chorobach i dolegliwościach:

  • astma,kaszel
  • dolegliwości trawienne,
  • wzdęcia i gazy,
  • problemy z nerkami i pęcherzem
  • dolegliwości wątrobowe
  • brak lub nieregularne miesiączki.

Pietruszka zawiera:  olejki eteryczne (apiol, mirystycynę, terpeny), flawonoidy, kumaryny, witaminę C (w 100 g natki pietruszki 177mg), wit. A, B i E, żelazo, potas, fosfor, magnez. Cała roślina, zarówno korzeń, jak owoce i nać pietruszki mają działanie przede wszyskim moczopędne, lecz owoce, a szczególnie olejek w nich zawarty, działa silniej niż pozostałe jej części.Zawarty w owocach olejek eteryczny – apiol wywołuje skurcze macicy i może działać poronnie, więc nie mogą go stosować kobiety w ciąży.

Ziemniaki – są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Prawie nie zawierają tłuszczu (ok. 0,1 proc.) i dostarczają mało kalorii (średnio 77 kcal w 100 g). Do tego mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa.Ziemniaki obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też trochę wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej witaminy C.Zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu.

Cebula -zawiera glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy, który jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych cebuli. Poza tym cebula zawiera wiele enzymów, które usprawniają trawienie i metabolizm trawienny; składniki mineralne takie jak siarka, żelazo,potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor; witaminy (A,B,C i E); flawonoidy o działaniu moczopędnym. Cebula jest silnym antybiotykiem i posiada wiele właściwości medycznych.

Soczewica czerwona -podobnie jak inne rośliny strączkowe, posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne, gdyż jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Soczewica może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, czyli tego znajdującego się w mięsie. W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g tego składnika odżywczego. Białko soczewicy, zaraz po białku soi, jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego (85 proc.) Co prawda jest to niepełnowartościowe białko (nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów), jednak połączenie soczewicy z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku np. zbożowymi czy z ziemniakami, może stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka. Soczewica jest ważna dla kobiet w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego.Zaleca się aby kobiety w wieku rozrodczym (spożywały 400 mikrogramów kwasu foliowego. Witamina B9 może zapobiec rozwojowi wrodzonych wad cewy nerwowej u płodu, takich jak bezmózgowie, przepukliny układu nerwowego czy rozszczep kręgosłupa. 100 g ugotowanej soczewicy dostarcza 181 mikrogramów tej cennej witaminy,w związku z czym pokrywa 45 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Kasza jaglana – według medycyny chińskiej, wykazuje właściwości rozgrzewające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Jest zasadotwórcza, przez co pomaga odkwasić organizm. Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej jest konieczne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzem,który poprawia mineralizację kości, zapobiega ich odwapnianiu i przyspiesza regenerację po urazach. Krzem zapewnia także zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Nie zawiera glutenu. Mogą ją spożywać osoby chore na celiakię, nieceliakalna alergię na gluten lub inne alergie pokarmowe związane z glutenem.

  • Kasza jaglana jest lekkostrawna, można ją wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.
  • Kasza jaglana zawiera cenne witaminy z grupy B:B1 – tiamię, B2 – ryboflawinę, B6 – pirydoksynę oraz kwas pantotenowy.
  • Kasza jaglana dostarcza składników mineralnych:magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza.
  • Kasza jaglana zawiera witaminę E oraz lecytynę, poprawiające pamięć i koncentrację.
  • Jest bogata w antyoksydanty, neutralizujące wolne rodniki.

Nać pietruszki – doskonale wzmacnia organizm – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E.Obfituje też w kwas foliowy(170 µg), a ponadto w sole mineralne:magnez,wapń,potas, fosfor, cynk,miedzi mangan.

Glony kombu- mają właściwości wychładzające organizm, słony smak,właściwości zmiękczające, nawilżające. Ponadto alkalizujące krew, działają przeciwzakrzepowo, redukują ilość złego cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo. Wodorosty mają również właściwości zwiększające diurezę, działają moczopędnie, dlatego znalazły zastosowane przy leczeniu chorób dróg moczowych. Ponadto są niezwykle skuteczne w walce z nadwagą,otyłością i cellulitem, , ułatwiają usuwanie toksyn, obrzęków, regulują przemianę materii. Błonnik obecny w wodorostach reguluje pracę przewodu pokarmowego i wpływa na metabolizm lipidów.Są świetnym środkiem wspomagającym przy leczeniu różnych postaci trądziku. Stymulują odporność organizmu, działają przeciwzapalnie.Wodorosty morskie mają również właściwości antyoksydacyjne oraz neutralizujące substancje radioaktywne. Przypisuje się im właściwości hamujące rozwój nowotworów.

Miso – tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży. Jest bogata w białko, ma sporo witamin i minerałów – zupa na jej bazie to idealny zastrzyk odżywczy.

Kurkuma – Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina,jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Kurkuma ma działanie odchudzające – wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.  Ponadto kurkumina działa oczyszczająco na krew, wspomaga pracę trzustki i wątroby.

Olej z ostropestu – zawiera sylimarynę, która wspomaga pracę wątroby i nerek, regeneruje komórki wątroby, oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych substancji.Stosowany jest także przy migrenach, niskim ciśnieniu i chorobie lokomocyjnej. Składniki ostropestu pomagają zbijać poziom cukru we krwi, utrzymać na dobrym poziomie cholesterol oraz zmniejszają stany zapalne-szczególnie w jamie ustnej i gardle. Silne działanie antyoksydacyjne ostropestu usuwa z organizmu wolne rodniki i pomaga uchronić się przed niektórymi nowotworami. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju z ostropestu poprawia pamięć i koncentrację.

Przepis:

  1. Obierz 1 marchewkę ,1 pietruszke,1 ziemniaka i 1 cebulę
  2. Warzywa pokrój w większe kawałki
  3. Do garnka wlej 1 litr wody,dodaj szczyptę soli himalajskiej i wrzuć warzywa
  4. dodaj 1 łyzkę kaszy jaglanej i 1 łyzkę czerwonej soczewicy
  5. Do zupy dodaj przyprawy namoczone wcześniej glony kombu
    -1 liść laurowy
    -3 ziarenka ziela angielskiego
    -1 łyżeczkę kurkum
  6. Wymieszaj składniki i gotuj ok.10.minut
  7. Zbierz szumowiny
  8. Do zupy dodaj 1 łyzeczkę miso
  9. Zupę przełóż do miseczki
  10. Polej 1 łyżką oleju z ostropestu
  11. Posyp natką pietruszki

Zobacz film: