Kisiel z tapioki, wzmacniający żołądek – przepis

kisielztapiokiikona

Składniki :

jabłko, gruszka, mąka z tapioki, cukier ksylitol, cynamon

Tapioka czyli skrobia z manioku jest hipoalergiczna (nie uczula) i nie zawiera glutenu, w związku z tym mogą po nią sięgać osoby zmagające się z celiakią, alergią na gluten lub inną alergią pokarmową. Zawiera witaminy z grupy B i minerały m.in wapń i fosfor. Tapioka jest lekkostrawna, dlatego można włączyć ją do diety dzieci i osób w wieku podeszłym.

Gruszka – jako jeden z niewielu owoców zawiera jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Ze względu na obecność boru, ich spożywanie ma dobry wpływ na działanie mózgu, poprawia koncentrację. Kobiety w ciąży powinny uzupełnić swój jadłospis o te jesienne owoce, ponieważ zawierają one potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka kwas foliowy.

Jabłka – są bogatym źródłem błonnika, który wspomaga układ pokarmowy poprawiając perystaltykę jelit i zapobieganie zaparciom. Jabłka wykazują silne działanie przeciwzapalne oraz wspomagające pracę układu odpornościowego.

Ksylitol – cukier brzozowy ma o 40 % mniej kalorii niż biały cukier i niski indeks glikemiczny. Nie powoduje skoków poziomu cukru i insuliny we krwi. Polecany osobom chorującym na cukrzycę lub insulinooporność. Ksylitol szybko przywraca właściwe pH śliny, zmniejszając czas ekspozycji zębów na działanie szkodliwych kwasów. Ponadto hamuje rozmnażanie bakterii, które są odpowiedzialne za psucie się zębów. Ksylitol, w przeciwieństwie do cukru, ma odczyn zasadowy, stabilizuje więc równowagę kwasowo-zasadową organizmu, hamuje rozwój bakterii i drożdżaków- Candida albicans.Z tego względu jest polecany osobom zmagającym się z chorobami bakteryjnymi i grzybicą, które powinny zrezygnować z cukru, który tylko “dokarmia” bakterie i sprzyja rozwojowi grzybów.

Cynamon dodaje energii i witalności. Pobudza trawienie, zaopatruje organizm w błonnik pokarmowy, zapobiega nadkwaśności oraz działa przeciwbiegunkowo. Przyprawa ta usprawnia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki dostają więcej tlenu oraz składników odżywczych. Pomaga nam to w lepszym zapamiętywaniu, poprawia naszą koncentrację. Cynamon ma właściwości rozgrzewające, nie należy stosować go w nadmiarze, szczególnie w ciepłych porach roku.

Przepis

  1. Obierz 1 jabłko i 1 gruszkę
  2. Owoce pokrój w kostkę
  3. Wrzuć do 150ml gorącej wody
  4. Odmierz 200ml wody i wymieszaj z dwoma łyżkami mąki z tapioki
  5. Dodaj dwie łyżki ksylitolu i 2 szczypty cynamonu
  6. Wlej wodę z mąką do gotujących się owoców, gotuj aż zgęstnieją
  7. Przelej do salaterki

Zobacz film: