Porady dietetyczne dla kobiet w ciąży – opowiada Jerzy Zięba

jerzyziebaikona

Porady dietetyczne – Jerzy Zięba udziela konkretnych wskazówek dietetycznych dla kobiet będących w ciąży i przygotowujących się do ciąży. Podkreśla jak ważne jest dostarczanie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, które są konieczne dla prawidłowego rozwoju płodu i pozwalają kobiecie zachować zdrowie i dobrą kondycję w tym czasie dużego obciążenia dla jej organizmu.

Jerzy Zięba zaleca m. in.:

  • całkowite wyeliminowanie cukru, który ma działanie zapalne,
  • regularne spożywanie wątróbki, jako źródła żelaza i witaminy C,
  • wybieranie warzyw z farm ekologicznych – mają one dużą wartość biologiczna, w przeciwieństwie do uprawianych na skalę masową, które zawierają dużo toksyn, mało minerałów,
  • spożywanie jaj, których żółtko bogate jest w kwasy tłuszczowe, białka, związki mineralne,
  • wybieranie najbardziej wartościowych olejów, takich jak olej z lnu,
  • spożywanie parówek, których składniki wspomagają rozwój tkanki łącznej dziecka.

Jerzy Zięba podkreśla, jak ważne jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych małego dziecka. Zaleca podawanie dzieciom do picia jedynie czystej wody oraz przyzwyczajanie do jedzenia kiszonych warzyw – ogórków, kapusty. Produkty te wspierają rozwój właściwej flory bakteryjnej, która sprzyja kształtowaniu odporności.

Aby dowiedzieć się więcej obejrzyj video: