Składniki:
Ryż brązowy- Ziarna brązowego ryżu charakteryzuje wydłużony kształt oraz wspomniany brązowy kolor na skutek usunięcia najbardziej zewnętrznej, niejadalnej plewy. Podana odmiana jest źródłem wielkiej ilości witamin. W jej skład wchodzą: tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), kwas pantotenowy, B6, foliany oraz witamina E i K. Do nieobecnych związku zalicza się witaminę A, B12, C, D, a także karoten i likopen. Stanowi także kopalnię makro- i mikroelementów. Wśród tych pierwszych wymienia się wapń, magnez, fosfor czy potas. Natomiast do drugiej grupy zalicza się cynk, mangan, miedź, selen i żelazo.
Sól himalajska – zawiera ponad 80 mikro i makroelementów w formie koloidalnej, w tym również magnez, cynk, wapń i żelazo. Dodanie soli himalajskiej do posiłków, może pomóc wyrównać niedobór substancji mineralnych. Wzmacnia i odtruwa organizm, eliminuje toksyny, równoważy pH organizmu.
Glony kombu – są popularnymi składnikami diety mieszkańców Japonii, Wietnamu i Chin. Cenione nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również za wartości odżywcze i niski stopień przetworzenia. Morskie wodorosty nazywane również „warzywami morskimi” w porównaniu do roślin lądowych, są szczególnie bogate w składniki mineralne i witaminy.Często są wykorzystywane w diecie makrobiotycznej, której podstawą są naturalne, jak najmniej przetworzone produkty roślinne. Cechą wspólną wszystkich gatunków glonów są właściwości wychładzające organizm, słony smak,zdolności zmiękczające i nawilżające.Stanowią doskonałe źródło składników mineralnych, m.in. żelaza, wapnia, jodu i magnezu. Spożywane regularnie są najlepszym naturalnym źródłem jodu.Charakteryzując się wyższą zawartością jodu niż ryby morskie, wykazują szczególnie korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość witamin A, D, E, z grupy B, mając szczególne znaczenie dla osób na diecie wegetariańskiej.
Ostropest plamisty– wspiera pracę wątroby i chroni jej komórki przed uszkodzeniami. Wykazuje działanie detoksykujące i regenerujące.Ostropest plamisty jest stosowany po toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby. Stymuluje regenerację starych i wytwarzanie nowych komórek wątroby. Zawarta w owocach sylimaryna podnosi poziom glutationu (rodzaj białka) w wątrobie, który będąc silnym przeciwutleniaczem (silniejszym niż wit. C i E) przeciwdziała uszkadzaniu komórek wątroby przez wolne rodniki.
Kurkuma – słynie z silnego działąnia przeciwzapalnego. Zawarta w niej kurkumina hamuje proces zapalny. Polecana osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów, w przypadku których kurkumina pomaga łagodzić ból.
Papryka – jest przede wszystkim nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Zawarty w papryce likopen wychwytuje wolne rodniki. Papryka dostarcza sporo witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu i niewiele kalorii. Najzdrowsza jest papryka surowa, ale duszona lub pieczona też zachowuje sporo składników odżywczych. Papryka w niewielkim stopniu ulega przemianom w procesie przetwarzania.
Biały sezam – Nasiona sezamu są dobrym źródłem białka, składającego się z wysokiej jakości aminokwasów, stanowiącego 20% ich składu. Z tego względu znakomicie nadają się jako część wysokobiałkowej diety wegetariańskiej. Możesz posypać nimi sałatkę, gotowane warzywa lub makaron. Nasiona sezamu zawierają magnez oraz inne składniki odżywcze o potwierdzonych właściwościach przeciwcukrzycowych. Używanie w kuchni wyłącznie oleju sezamowego to udowodniony sposób na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu glukozy w osoczu u nadwrażliwych diabetyków. Nasiona sezamu – w szczególności czarne – obfitują w żelazo. Z tego względu zaleca się je osobom osłabionym oraz cierpiącym na anemię. Nasiona sezamu obfitują w jednonienasycony kwas tłuszczowy – kwas oleinowy, który pomaga obniżać poziom złego cholesterolu i podwyższać dobrego. To z kolei zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej oraz udarów. Sezam, jako bogate źródło błonnika, wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego oraz funkcjonowanie jelit. Błonnik ułatwia usuwanie z jelit resztek pokarmowych i przynosi ulgę w zatwardzeniach. Sezam jest ponadto dobrym źródłem wapnia – mikroelementu istotnego dla zdrowia kości.
Przepis
- Wlej szklankę wody
- Dosyp pół szklanki ryżu brązowego, szczyptę soli i namoczone wcześniej glony kombu
- Całość gotuj około 30 minut
- Do ugotowanego ryżu dosyp garść pestek słonecznika, ostropest mielony i kurkumę, dokładnie wymieszaj
- Ugotowany ryż przełóż do miseczki
- Odkrój górę papryki, oczyść środek i nafaszeruj ryżem
- Włóż paprykę do nagrzanego 180 stopni piekarnika i piecz około 10 minut
- Przełóż upieczoną paprykę na talerz i posyp białym i czarnym sezamem