Składniki:
Sól himalajska – Organizm człowieka jest zaprogramowany na utrzymywanie stałego ciśnienia osmotycznego, czyli proporcji między wodą, a rozpuszczonymi w niej solami mineralnymi. W soli krystalicznej, pierwiastki i mikroelementy dostępne są w tak drobnych cząsteczkach, że mogą być bardzo łatwo wchłaniane przez komórki organizmu ludzkiego i poddane procesowi metabolizmu. W przeciwieństwie do powszechnie używanego, szkodliwego chlorku sodu, himalajska sól krystaliczna wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne. Sól himalajska zawiera aż 84 minerały, stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie.
Kasza jęczmienna – Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega magazynowaniu się treści pokarmowej w żołądku i jelitach, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego i pomaga w odchudzaniu. Błonnik obniża też poziom cholesterolu we krwi. Kasza jęczmienna to bogate źródło witamin z grupy – Kasza jęczmienna to przede wszystkim bogate źródło błonnika dlatego jest polecana osobom cierpiącym na długotrwałe bądź nawracające zaparcia. B, w szczególności witamin B1, B2 i B6, a także witamin E, K, PP, kwasu foliowego oraz krzemu, cynku, wapnia, manganu i miedzi.
Masło klarowane – masło klarowane(Ghee)- Najprościej mówiąc jest to masło oczyszczone pozbawione białka. Ma sporo drogocennych właściwości zdrowotnych: nie podnosi cholesterolu we krwi, zawiera kwas masłowy, który działa regenerująco na błonę śluzową jelit ,ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. Masło bogate jest w witaminy A,D,E i K.Kwasy tłuszczowe zawarte w maśle klarowanym pomocne są w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera.
Orzechy laskowe – zawierają sporo witaminy E (15.03 mg/100 g), czyli “witaminy młodości i płodności”. W orzechach laskowych można znaleźć także niemało witamin z grupy B, które wzmacniają nerwy. Są skarbnicą potasu (680 mg/100 g), który reguluje ciśnienie krwi. Ponadto zawierają sporo błonnika (9.7 mg/100 g) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom “złego” cholesterolu, a podnoszą poziom tego tzw. “dobrego” HDL, tym samym zapobiegając rozwojowi miażdżycy.
Natka pietruszki – to bogactwo łatwoprzyswajalnej witaminy C ,bioflawonoidów i żelaza. W 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Natka obfituje w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Podobnie jak sałata jest źródłem chlorofilu, który działa odkwaszająco i regenerująco na organizm. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C nać pietruszki wzmacnia układ odpornościowy. Chroni przed infekcjami i pomaga zwalczać ewentualne przeziębienia. Korzeń pietruszki jak również nać mają właściwości moczopędne, więc są niezbędne w problemach dróg moczowych.. Nać pietruszki rozkurcza mięśnie i wspomaga procesy trawienne. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie. Może być pomocna podczas kobiecych problemów związanych z nieregularnymi i bolesnymi miesiączkami. Zawiera żelazo, witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy) zatem jest wskazana w diecie osób walczących z anemią, a także dla przyszłych mam i kobiet w ciąży.
Ziarna słonecznika zawierają dużo błonnika, dzięki czemu regulują pracę układu pokarmowego. Powinny po nie sięgnąć zwłaszcza osoby, które zmagają się z zaparciami.
Pieczarki portobello są źródłem białka pochodzenia roślinnego,oraz wielu niezbędnych składników odżywczych, które pomagają walczyć z chorobami. Dzięki nim możemy wykluczyć z diety wiele produktów, które nie służą naszemu zdrowiu, jak np. przetworzone mięso, produkty sojowe oraz te zawierające mleko i gluten.
Ser koryciński – lokalna odmiana sera podpuszczkowego produkowana z niepasteryzowanego mleka krowiego w gminie Korycin na Podlasiu.W 2005 roku koryciński ser Swojski wpisany został na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Olej z ostropestu – wspiera pracę wątroby i chroni jej komórki przed uszkodzeniami. Wykazuje działanie detoksykujące i regenerujące.Ostropest plamisty jest stosowany po toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby Stymuluje regenerację starych i wytwarzanie nowych komórek wątroby. Zawarta w owocach sylimaryna podnosi poziom glutationu (rodzaj białka) w wątrobie, który będąc silnym przeciwutleniaczem (silniejszym niż wit. C i E) przeciwdziała uszkadzaniu komórek wątroby przez wolne rodniki.
Papryka – Do właściwości leczniczych papryki zalicza się mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.Papryka jest przede wszystkim nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny.Papryka dostarcza sporo witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu.Najzdrowsza jest papryka surowa, ale duszona lub pieczona też zachowuje sporo składników odżywczych. Papryka w niewielkim stopniu ulega przemianom w procesie przetwarzania.
Przepis
- Wlej szklankę wody do garnka i dodaj szczyptę soli himalajskiej
- Dodaj pół szklanki kaszy jęczmiennej i wszystko wymieszaj
- Gotuj pod przykryciem około 20 minut
- Pod koniec gotowania dodaj łyżkę masła, garść uprażonych orzechów laskowych, garść posiekanej natki pietruszki
- Wszystko dokładnie wymieszaj
- Na rozgrzanej patelni upraż 2 łyżki nasion słonecznika
- Przygotuj 2 kapelusze pieczarki portobello i nałóż farsz z kaszy jęczmiennej
- Na wierzch kaszy połóż ser koryciński i posyp ziarnami słonecznika
- Pieczarki piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 15 minut
- Pieczarki wyłóż na talerz i polej olejem z ostropestu i posyp wędzoną papryką
Zobacz film