Czerwone Smoothie – koktajl energetyczny – przepis

czerwonesmoothiezowocówikona

Składniki:

1 jabłko, 1 nektarynka,2 łyżki malin,1 łyżka cukru muscovado, 1/2 szklanki mleka kokosowego, wiórki kokosowe

 

Jabłka – ich zaletą jest mała zawartość kalorii, a dzięki wysokiej zawartości pektyn,należących do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego,stosunkowo szybko dają uczucie sytości, a dodatkowo obniżają stężenie cholesterolu i glukozy oraz pobudzają jelita do pracy, zapobiegając zaparciom. Zmniejszają również ryzyko zapadalności na raka jelita grubego i dobroczynnie wpływają na naszą odporność.Zawarte w jabłkach pektyny oczyszczają organizm z toksyn. Podczas trawienia błonnik wiąże niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. Stanowią znakomite źródło witaminy C, beta-karotenu i potasu. Co więcej świetnie sprawdzają się w diecie cukrzyków oraz osób dbających o linię ze względu na niski indeks glikemiczny (IG=38)-nie podnosi poziomu cukru błyskawicznie po jego spożyciu, lecz jego cukry uwalniają się stopniowo,zapobiegając wahaniom stężenia glukozy we krwi. Dodatkowo jabłko jest źródłem kwercetyny, która może zapobiec pojawieniu się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę. Jabłka są jednymi z najlepiej tolerowanych przez najmłodszych owocami i przypadki alergizowania przez nie są naprawdę sporadyczne.

Nektarynka – to prawdziwa skarbnica witaminy C, E, B1 i B2.Jest w niej również sporo potasu, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, manganu, cynku i miedzi. Zawiera też dużo błonnika, który poprawia trawienie Jednak jej najcenniejszym bogactwem są pierwiastki mineralne: wapń,żelazo magnez. Dlatego owoce te powinni jeść chorzy na anemię, kobiety w ciąży, a także wegetarianie.Działają moczopędnie i wspomagają trawienie. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.  Ponadto owoc ten zawiera sporo beta-karotenu, który również wspomaga system immunologiczny. Beta-karoten chroni także przed szkodliwymi promieniami ultrafioletowymi i dba o narząd wzroku.

Maliny – zawierają kwasy organiczne (m.in.cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe.Jest w nich również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych – przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo. Natomiast liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne(m.in.żelaza,miedzi,wapnia). Owoce malin są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym za sprawą salicylanów, które,mają podobne działąnie do aspiryny. .
Liście działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, delikatnie rozkurczająco na mięśnie gładkie m.in. macicy więc mogą być stosowane w łagodzeniu bólu miesiączkowego, ale nie mogą być nadużywane przez`kobiety`w`ciąży. Właściwości zdrowotne malin wynikają również z zawartości polifenoli szczególnie kwasu elagowego, który jest silnym antyoksydantem – neutralizuje wolne rodniki. Wolne rodniki to szkodniki: niszczą błony komórkowe i uszkadzają strukturę białek(DNA).  Kwas elagowy ma również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe.
Maliny to owoce niskokaloryczne, 100 g owoców to zaledwie 33 kcal o wysokiej zawartość błonnika ok 6,7 g w 100 g owoców.

Cukier muscovado – zdrowy zamiennik białego cukru pochodzi z Filipin i Barbadosu i ze względu na swoje właściwości porównywany jest z miodem ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin. Zawiera wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez i sód, a także witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. W produkcie tym znajdują się również ważne dla zdrowia antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Ma bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat.Dzięki karmelowemu smakowi świetnie sprawdza się do pieczenia ciast. Polecany jest zwłaszcza do czekoladowych i karmelowych wypieków, ponieważ pogłębia ich kolor oraz wzbogaca zapach i smak.Doskonały dodatek do deserów owocowych.

Mleko kokosowe  –to dobra alternatywa dla mleka krowiego (zarówno w celu urozmaicenia codziennej diety, jak i w przypadku alergii na białko mleka krowiego czy nietolerancji laktozy). Aromatyczny kokos jest bardzo tłusty, tłuszcze są jednak bardzo zdrowe! Świetnie wpływają m.in. na rozwój mózgu małych dzieci oraz mają właściwości wzmacniające odporność.Mleko to można włączyć do diety od 6. miesiąca życia, na początek w ilości 2-3 łyżeczek dziennie, jako dodatek do codziennych posiłków (kasz, owsianki, koktajli owocowych, deserów czy zup). Później można zwiększać ilość, jednak przy urozmaiconej diecie nie powinno być to więcej niż filiżanka nierozcieńczonego mleka kokosowego dziennie w przypadku dzieci i niewiele więcej w przypadku dorosłych – tłuszcze, nawet te zdrowe są jednak bardzo kaloryczne.Zawiera mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych: linolenowego, stearynowego, laurynowego i nadto posiada witaminy C, K oraz witaminy z grupy B. Zawiera więcej wapnia i magnezu niż miąższ kokosa oraz żelazo, fosfor, potas, sód, mangan i miedź, dlatego świetnie nada się jako napój izotoniczny po treningu.kaprylowego. Nie zawiera cholesterolu i dzięki zawartości średnio długich kwasów tłuszczowych szybko trafia do wątroby i zostaje spożytkowany na energię, dlatego nie zostanie zmagazynowany w postaci tkanki tłuszczowej.

Wiórki kokosowe – są wartościowym elementem diety, przede wszystkim za sprawą sy krwi. Zawarte w nich przede wszystkim średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe ( MCT), nie wykazują tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej i podnoszenia poziomu „złego” cholesterolu. Sporej zawartości błonnika (ok21g/100g). Błonnik pokarmowy, choć nie jest rozkładany przez nasze enzymy trawienne, to uznaje się, że jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Odpowiednie jego spożycie wspomaga także odchudzanie, obniżając łaknienie czy korzystnie wpływając na poposiłkową glikemię (czyli wzrost poziomu cukru po spożyciu pokarmu).Błonnik pokarmowy wpływa także korzystnie na profil lipidowy. Wiórki kokosowe, może być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka do`mięs`lub`ryb.

Przepis:

  1. Owoce umyj , pokrój i wrzuć do blendera, dodaj cukier muscovado, mleko kokosowe i wodę.Wszystko dokładnie zmiksuj.
  2. Przelej do szklanki, udekoruj wiórkami kokosowymi i szczyptą cukru.

Zobacz film