Składniki
klarowane masło, jajka, cukier trzcinowy, mąka kokosowa, proszek do pieczenia, płatki migdałów
Jajka ekologiczne – jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach Jajko ważące ok. 50 g dostarcza aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko.Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku (żółtku) tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować.
Cukier trzcinowy nierafinowany – Zdrowszy zamiennik cukru białego. Zawiera sporo mikroelementów: żelazo, wapń, potas, fosfor oraz magnez.Jednak trzeba pamiętać, że jest tak samo kaloryczny jak biały cukier.
Mąka kokosowa – nie zawiera glutenu jest więc idealną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej.Zawiera więcej białka niż mąka pszenna i kilka razy więcej błonnika. Idealna dla diabetyków i alergików. Mąka kokosowa pasuje do diet niskowęglowodanowych.Błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi.
Proszek do pieczenia bez fosforanów – zdrowszy zamiennik tradycyjnego proszku do pieczenia. Zawiera kamień winny( winian potasu) i wodorowęglan sodu.
Płatki migdałów – migdały powinny znaleźć się w diecie przyszłej mamy. Nie tylko ze względu na zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny do rozwoju dziecka. Migdały to także sposób na nudności w ciąży i występującej często w drugim i trzecim trymestrze zgagi. Migdały, mimo że zawierają sporo tłuszczu i są kaloryczne, sprzyjają odchudzaniu. Zawarte w nich NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Poza tym migdały zawierają dużo błonnika, który szybko i na długo wypełnia żołądek, dając uczucie sytości.
Przepis
- Do garnka włóż ¼ szklanki masła klarowanego i rozpuść
- Do miksera wlej 6 jajek ekologicznych
- Dolej ostygnięte masło klarowane
- Dosyp ¼ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- Składniki zmiksuj
- Do mokrych składników pół szklanki mąki kokosowej oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów, zmiksuj delikatnie składniki
- Zmiksowaną masę przełóż do foremek
- Babeczki posyp płatkami migdałów
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz przez 15-20 minut