Bezglutenowe babeczki – przepis

bezglutenowebabeczkiikona

Składniki

klarowane masło, jajka, cukier trzcinowy, mąka kokosowa, proszek do pieczenia, płatki migdałów

Jajka ekologiczne – jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach Jajko ważące ok. 50 g dostarcza aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko.Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku (żółtku) tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować.

Cukier trzcinowy nierafinowany – Zdrowszy zamiennik cukru białego. Zawiera sporo mikroelementów: żelazo, wapń, potas, fosfor oraz magnez.Jednak trzeba pamiętać, że jest tak samo kaloryczny jak biały cukier.

Mąka kokosowa – nie zawiera glutenu jest więc idealną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej.Zawiera więcej białka niż mąka pszenna i kilka razy więcej błonnika. Idealna dla diabetyków i alergików. Mąka kokosowa pasuje do diet niskowęglowodanowych.Błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi.

Proszek do pieczenia bez fosforanów – zdrowszy zamiennik tradycyjnego proszku do pieczenia. Zawiera kamień winny( winian potasu) i wodorowęglan sodu.

Płatki migdałów – migdały powinny znaleźć się w diecie przyszłej mamy. Nie tylko ze względu na zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny do rozwoju dziecka. Migdały to także sposób na nudności w ciąży i występującej często w drugim i trzecim trymestrze zgagi. Migdały, mimo że zawierają sporo tłuszczu i są kaloryczne, sprzyjają odchudzaniu. Zawarte w nich NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Poza tym migdały zawierają dużo błonnika, który szybko i na długo wypełnia żołądek, dając uczucie sytości.

Przepis

  1. Do garnka włóż ¼ szklanki masła klarowanego i rozpuść
  2. Do miksera wlej 6 jajek ekologicznych
  3. Dolej ostygnięte masło klarowane
  4. Dosyp ¼ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
  5. Składniki zmiksuj
  6. Do mokrych składników pół szklanki mąki kokosowej oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów, zmiksuj delikatnie składniki
  7. Zmiksowaną masę przełóż do foremek
  8. Babeczki posyp płatkami migdałów
  9. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz przez 15-20 minut

Zobacz film