Składniki:
olej kokosowy, tahina, karob lub kakao, miód , płatki migdałowe, owoce sezonowe, borówki, maliny
Olej kokosowy – Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym ma działanie anty-bakteryjne, anty-wirusowe i anty-grzybiczne, pomaga w leczeniu wszelkich zakażeń
Zawiera witaminę B2, B6, E i C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk
Tahina – Wysuszone, prażone ziarna sezamu są mielone razem z oliwą na rzadką, jasnobrązową pastę, znaną jako „tahini”. Nasiona sezamu są dobrym źródłem białka, składającego się z wysokiej jakości aminokwasów, stanowiącego 20% ich składu. Nasiona sezamu zawierają cynk, który poprawia gęstość mineralną kości oraz ich całościowe zdrowie. Sezam jest ponadto dobrym źródłem wapnia – mikroelementu istotnego dla zdrowia kości. Sezam zawiera błonnik działający zbawiennie na florę jelitową, wspomagający trawienie oraz oczyszczanie przewodu pokarmowego.
Karob – to inaczej chlebek świętojański Nie zawiera alergenów oraz posiada niską zawartość tłuszczu, co czyni ją zdrowym zamiennikiem kakao i często stosowanym dodatkiem do wypieków czy deserów.
Pomaga w leczeniu biegunki oraz korzystnie wpływa na nadkwasotę żołądka. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B: B1, B2 oraz B3, a także zawiera witaminę A, E oraz D. Ponadto znajdujemy w tej roślinie cenne pierwiastki, jak magnez, żelazo, wapń i fosfor
Miód – pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, świetnie sprawdza się w profilaktyce chorób serca, miażdżycy i nadciśnienia, działa też wspomagająco w chorobach układu pokarmowego, moczowego, a nawet nerwowego.
Migdały powinny znaleźć się w diecie przyszłej mamy. Nie tylko ze względu na zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny do rozwoju dziecka. Migdały to także sposób na nudności w ciąży i występującej często w drugim i trzecim trymestrze zgagi. Migdały, mimo że zawierają sporo tłuszczu i są kaloryczne, sprzyjają odchudzaniu. Zawarte w nich NNKT regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Poza tym migdały zawierają dużo błonnika, który szybko i na długo wypełnia żołądek, dając uczucie sytości.
Borówki – przynoszą organizmowi wiele korzyści.Wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom. Wysoka zawartość antyoksydantów i antocyjanów powoduje, że borówki są ważnym czynnikiem w profilaktyce antynowotworowej Dzięki niespotykanej w innych owocach zawartości fitoestrogenów i błonnika borówki mają zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL) i podwyższania poziomu dobrego cholesterolu (HDL), przez co wspomagają zapobieganie wielu chorobom serca. Błonnik i liczne nasionka usprawniają funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Borówki wspomagają odpowiednie funkcjonowanie układu moczowego, poprzez wypłukiwanie z organizmu nagromadzonych bakterii, dzięki czemu zapobiegają infekcjom
Maliny – działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zawarte w nich garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę.
maliny są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym.
Przepis:
- Włóż do miksera 2/3 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego, 2 łyżki tahiny, 2 łyżki karobu lub kakao, 1 łyżka miodu
- Miksujemy składniki
- Dodajemy 1 łyżkę płatków migdałowych
- Miksujemy
- Otrzymaną masę przekładamy do silikonowej formy na czekoladki
- Na wierzch ułóż borówki i maliny
- Czekoladki ułóż na talerzu, pozostałe przechowujemy w lodówce