Składniki
Kasza bulgur -Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum Jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, wspomagają układ nerwowy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego ważnego dla kobiet w ciąży.Zawiera składniki mineralne, które odpowiadają za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego:potas, magnez i sód.
Może również wspomóc leczenie anemii ponieważ jest bogata w żelazo i kwas foliowy – składniki, które zapobiegają niedokrwistości.Kasza bulgur jest dobrym źródłem błonnika, który usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wspomaga proces trawienia, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom, a nawet nowotworom jelita grubego.
Fasola mung – jeden z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Posiada zdolność usuwania toksyn z organizmu, korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy. Stosowana w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć metalami ciężkimi i pestycydami.Medycyna chińska klasyfikuje fasolkę mung jako lekko ochładzającą i słodką, odtruwającą organizm.Poleca ją przy problemach z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym, jak i przy nerwowości i braku cierpliwości.Za ważne uważa się także jej wzmacniające działanie na układ sercowo naczyniowy oraz obniżanie ciśnienia krwi w organizmie.
Sól himalajska – zawiera ponad 80 mikro i makroelementów w formie koloidalnej, w tym również magnez, cynk, wapń i żelazo. Dodanie soli himalajskiej do posiłków, może pomóc wyrównać niedobór substancji mineralnych. Wzmacnia i odtruwa organizm, eliminuje toksyny, równoważy pH organizmu.
Glony kombu – są popularnymi składnikami diety mieszkańców Japonii, Wietnamu i Chin. Cenione nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również za wartości odżywcze i niski stopień przetworzenia. Morskie wodorosty nazywane również „warzywami morskimi” w porównaniu do roślin lądowych, są szczególnie bogate w składniki mineralne i witaminy.Często są wykorzystywane w diecie makrobiotycznej, której podstawą są naturalne, jak najmniej przetworzone produkty roślinne. Cechą wspólną wszystkich gatunków glonów są właściwości wychładzające organizm, słony smak,zdolności zmiękczające i nawilżające.Stanowią doskonałe źródło składników mineralnych, m.in. żelaza, wapnia, jodu i magnezu. Spożywane regularnie są najlepszym naturalnym źródłem jodu.Charakteryzując się wyższą zawartością jodu niż ryby morskie, wykazują szczególnie korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość witamin A, D, E, z grupy B, mając szczególne znaczenie dla osób na diecie wegetariańskiej.
Lubczyk – naturalna przyprawa maggi. Lubczyk ma przede wszystkim zbawienny wpływ na nasz układ moczowy i pokarmowy – działa moczopędnie i wiatropędnie. Oprócz tego ziele hamuje nadmierną fermentację w jelitach, dzięki czemu reguluje procesy trawienne. Z tego też względu zaleca się dodanie szczypty ususzonych liści rośliny do dań ciężkostrawnych. W medycynie naturalnej lubczyk wykorzystywany jest także do zwalczania infekcji dróg oddechowych – wykazuje działanie wykrztuśne.
Bakłażan – inaczej oberżyna.Jest bogaty w witaminy(c, z grupy B,A,E ) i minerały( wapń, żelazo, magnez)Ma właściwości detoksykacyjne i polecany jest przy kuracji antybiotykowej;
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe
- poprawia przemianę materii dzięki dużej zawartości błonnika
- zapobiega chorobom układu krążenia i obniża poziom cholesterolu.
Papryka – Do właściwości leczniczych papryki zalicza się mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.Papryka jest przede wszystkim nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztery-pięciokrotnie więcej niż cytryny.Papryka dostarcza sporo witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu.Najzdrowsza jest papryka surowa, ale duszona lub pieczona też zachowuje sporo składników odżywczych. Papryka w niewielkim stopniu ulega przemianom w procesie przetwarzania.
Olej z ostropestu – wspiera pracę wątroby i chroni jej komórki przed uszkodzeniami. Wykazuje działanie detoksykujące i regenerujące.Ostropest plamisty jest stosowany po toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby Stymuluje regenerację starych i wytwarzanie nowych komórek wątroby. Zawarta w owocach sylimaryna podnosi poziom glutationu (rodzaj białka) w wątrobie, który będąc silnym przeciwutleniaczem (silniejszym niż wit. C i E) przeciwdziała uszkadzaniu komórek wątroby przez wolne rodniki.
Przepis
-
- Do garnka wlej 1 szklankę wody, wsyp pół szklanki kaszy bul gur oraz 2 łyżki fasoli mung
- Dodaj przyprawę ekstragon, sól himalajską i namoczone wcześniej glony kombu
- Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem 20 minut
- Pod koniec gotowania dodaj świeży lubczyk
- Bakłażana przekrój na pół i wydrąż środek
- Wydrążony miąższ przełóż do ugotowanej kaszy
- Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki i nafaszeruj bakłażana
- Posyp bakłażana słodką papryką
- Upiecz w piekarniku w temperaturze 180 st 20-30 minut.
- Ułóż upieczonego bakłażana na talerzu, polej olejem z ostropestu i posyp słodką papryką