Składniki:
brokuł, kalafior,jogurt grecki, czosnek, cząber, czarny sezam, sól himalajska
Brokuły – zawierają cenne witaminy i minerały takie jak: witamina A, B1, B2, B3, C, wapń, fosfor, żelazo, siarka, potas, magnez, selen. Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe dzięki związkowi – sulforafan. Brokuły oraz kiełki brokułów mogą uchronić również przed wrzodami żołądka i dwunastnicy dlatego że zawarty w nich sulforafan niszczy Helicobacter pylori- bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów, a także szeregu innych zaburzeń, w tym zapalenia błony śluzowej żołądka, zapalenia przełyku, a nawet raka żołądka. Ponieważ brokuły zawierają błonnik, powodują uczucie sytości, a do tego są niskokaloryczne. Ponadto zawierają dużą ilość chromu, przez co zaleca się je osobom z cukrzycą, z wysokim poziomem cholesterolu, z problemami z sercem, anemią oraz artretyzmem. Brokuły zawierają bardzo dużo potasu. Dzięki potasowi naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej. Warzywa krzyżowe, w tym kalafior i brokuł, mają właściwości gazotwórcze dlatego należy zapewnić im odpowiednie towarzystwo. Złagodzą swoje działanie, gdy podamy je z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.
Kalafior – daje nam wsparcie trawienne-jedna szklanka gotowanego kalafiora zawiera 12% (RDA) naszego dziennego zalecanego spożycia błonnika, sprzątającego nasz system trawienny z nagromadzonych odpadów.Zawiera prawie 100% dziennego zalecanego spożycia witaminy C -doskonałego wyłapywacza wolnych rodników tlenowych ,który pomaga w produkcji kolagenu i niektórych szalenie ważnych neuroprzekaźników. Zarówno brokuł jak i kalafior są fantastycznym, naturalnym źródłem witaminy B choliny. Cholina jest prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny, bardzo ważnego dla funkcji poznawczych mózgu. Kalafior razem z innymi warzywami z rodziny kapustnych, takimi jak kapusta, brokuły, zalicza się do grupy warzy wolotwórczych. Zawierają one substancje, które zaburzają wchłanianie jodu z pożywienia. W związku z tym spożywanie ich, ale tylko w dużej ilości, może dawać objawy niedoczynności tarczycy.Okazjonalne spożycie niewielkiej ilości warzyw kapustnych nie ma znaczenia i nie powinno być szkodliwe dla zdrowia osób zmagających się z chorobami tarczycy.
Jogurt jest naturalną alternatywą dla mleka i powinien być spożywany przez osoby, mające problem z tolerancją laktozy.Hamuje w jelicie rozmnażanie się szkodliwych bakterii i grzybów- częstej przyczyny infekcji jelitowych. Pomaga w odtworzeniu w jelicie przyjaznych dla organizmu bakterii zniszczonych podczas kuracji antybiotykami. Wspomaga działanie systemu odpornościowego.Jest dość dobrym źródłem wapnia i fosforu – składników zapewniających mocne kości i zęby. Zawiera witaminy B2 i B12- pierwsza uczestniczy między innymi w przemianach węglowodanowych, tłuszczowych i białkowych, druga zaś gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Czosnek – jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Zawiera związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Ale najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. Czosnek ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny – zmniejsza lepkość krwi, działa także na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, co w efekcie może zapobiec zawałowi serca i udarowi mózgu. Dodatkowo zmniejsza zmiany miażdżycowe. Regularne jedzenie czosnku poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu usprawnia się przepływ krwi.
Dzięki wyjątkowo silnemu działaniu bakteriobójczemu jest bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego: owsikom i glistom.
Cząber – ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i wiatropędne. Przeciwdziała nadmiernej fermentacji jelitowej. Zawartość taniny jest odpowiedzialna za ściągające właściwości cząbru, co czyni go popularnym środkiem na złagodzenie biegunki. Zewnętrznie jest stosowany do kąpieli w stanach zapalnych skóry. Cząber dodaje się pod koniec przyrządzania potraw, gdyż długo gotowany gorzknieje (wyzwala gorycze) i traci zapach.
Nasiona sezamu – według TMC nawilżają jelita, serce, wątrobę, nerki, śledzionę-trzustkę, płuca oraz wzmacniają wątrobę i nerki.
- dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych
- są źródłem białka
- dostarczają magnezu, witaminy B12
- są wspaniałym źródłem zdrowego tłuszczu (65%),
- dostarczają również wapnia
- dodatkowo są źródłem aminokwasów, przeciwutleniaczy -(sesamol i sesamolina)
- czarny sezam, jest przede wszystkim bardziej aromatyczny od białego. Może być używany do każdego posiłku, a w szczególności do posypania kanapek, sałatek, jako panierka lub jako dodatek do owsianki na śniadanie.
- czarny sezam zawiera kwasy nienasycone omega-3, a także unikatowe substancje, takie jak sesamol i sesamolina, które znane są z silnych właściwości przeciwrodnikowych, zapobiegających przedwczesnemu starzeniem się organizmu.
Sól himalajska– zawiera ona wiele makro- i mikroelementów, które nadają jej szczególną różową barwę (głównie za sprawą żelaza). W soli krystalicznej pierwiastki te dostępne są w tak małych cząsteczkach, że mogą być łatwo wchłaniane przez komórki naszego organizmu i poddane dalszym procesom metabolicznym. Sól himalajska zawiera m.in. jod, magnez, cynk, żelazo i wapń – czyli pięć pierwiastków, z których niedoborem często zmaga się nasza populacja.
Przepis:
- Do garnka nalej 1 l wody,dodaj szczyptę soli himalajskiej i zagotuj,
- Na wrzątek wrzuć 4 różyczki brokuła i 4 różyczki kalafiora
- Zagotuj składniki
- Do miseczki wlej pół szklanki jogurtu greckiego
- Dodaj posiekany ząbek czosnku i 1 łyżeczkę cząbru, wszystko dokładnie wymieszaj
- Połóż warzywa na talerz
- Polej sosem czosnkowym
- Całość posyp czarnym sezamem
Zobacz film: