NASIONA CHIA
Należą do grupy superfood, czyli najzdrowszej żywności na świecie. To nasionka pochodzącej z Ameryki Południowej rośliny zwanej szałwią hiszpańską.
Ich niesamowite właściwości znali i cenili Aztekowie i Majowie. W ich języku słowo „chia” oznacza „siłę
Nasiona chia zawierają najlepiej przyswajalne białko dla człowieka. Jest to o tyle istotne, że przyczyną wielu chorób jest białko, które nie zostało właściwie rozbite na pojedyncze aminokwasy. W takich przypadkach może stanowić to stosunkowo duże obciążenie dla organizmu człowieka, który próbuje są z taką sytuacją poradzić. Dlatego potrawy z udziałem nasion chia, dobrze jest podawać dzieciom w okresie rozwoju oraz osobom prowadzącym aktywny tryb życia.
Co zawiera ta roślina?
- Dużo błonnika dla sylwetki i zdrowych jelit,
- wapń dla kości,
- mangan, magnez i fosfor dla dobrej kondycji mózgu,
- witaminy – szczególnie te z grupy B dla zdrowia układu nerwowego
Już dwie łyżki nasion to 9 gramów tłuszczów z czego aż 5 gramów to omega 3. Kwasy OMEGA 3, to wyjątkowo ważne kwasy tłuszczowe, których niestety mało jest w naszej diecie. Wpływają one na pracę mózgu, zapobiegają chorobom serca i układu krwionośnego, stymulują odporność, chronią przed zapaleniem stawów, ułatwiają wchłanianie wapnia, a więc są niezastąpione również w profilaktyce osteoporozy. 2 łyżki nasion chia to zaledwie 137 kilokalorii.
Jak jeść te nasionka?
Możemy dodawać je do sałatek, posypywać nimi kanapki, można zrobić z nich kiełki lub zalać wodą. Po kilku godzinach nasionka napęcznieją i wytworzą charakterystyczną galaretkę.
Możemy też przyrządzić pyszny pudding. 3 łyżki ziaren zalewamy szklanką dowolnego płynu, np. mlekiem kokosowym. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia otrzymamy pudding, do którego możemy dodać ulubione owoce. Ten pełnowartościowy przysmak może posłużyć jako odżywcze śniadanie, kolacja lub przekąska.