Składniki:
żurawina, cukier muscovado, mleko migdałowe, płatki owsiane
Żurawina – jest stosowana na przeziębienia, anginy. Ma silne działanie przeciwbakteryjne ze względu na zawartość tanin i dlatego jest stosowana do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego. Poza tym ma dużo błonnika, witamin z grupy B , karoten, a także zawiera minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo, oraz flawonoidy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy.
Cukier muscovado – jest stosowany jako zamiennik miodu – co jest na pewno dobrą alternatywą dla wegetarian. Tak samo jak miód zawiera witaminy niezwykle ważne dla naszego organizmu. Znajdują się w nim też następujące składniki mineralne – żelazo, fosfor, wapń, potas i magnez. Dzięki witaminie A i C, podobnie jak miód będzie wzmacniał nasz układ odpornościowy.Muscovado w porównaniu do cukru rafinowanego wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Skutecznie wpływa na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi, ale także zapobiega próchnicy.
Mleko migdałowe – spożywanie mleka migdałowego dostarcza organizmowi licznych składników mineralnych, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mleko migdałowe charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E, która uznawana jest za witaminę młodości, gdyż zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy. Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, sprawia, że mleko migdałowe obniża poziom ogólnego cholesterolu. Z tego powodu polecane jest dla osób zmagających się z chorobami układu krążenia: miażdżycą, chorobą wieńcową. Ponadto naturalne mleko migdałowe zawiera niewiele cukru i kalorii, co pozwala na stwierdzenie, że produkt ten powinien znaleźć się w diecie cukrzyków oraz osób dbających o smukłą sylwetkę. Białko roślinne zawarte w mleku jest łatwiej strawne, w porównaniu do białka mlecznego – kazeiny, dlatego produkt ten polecany jest dla osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego – zgagą, wrzodami, refluksem. Migdałowe mleko stanowi bogactwo licznych składników mineralnych, do których zaliczyć można wapń, magnez, żelazo i potas. Zawiera również witaminę B2 (ryboflawina). Ryboflawina odpowiada za produkcję czerwonych krwinek i prawidłowy stan błon śluzowych – należy do witamin niedoborowych w populacji polskiej. Mleko migdałowe nie jest zaliczane do pokarmów alergizujących, gdyż nie zawiera laktozy ani glutenu. Z powodzeniem może stanowić zamiennik mleka krowiego, w diecie bez laktozowej oraz wegetariańskiej.
Owies – jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom. Zawiera mnóstwo witamin (przede wszystkim z grupy B) oraz pierwiastków (wapń, magnez, sód, potas, miedź) i cennych związków (np. luteina).
Owies ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i kiedy trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Ma też właściwości prebiotyczne -jest pożywką dla „dobrych” bakterii, wzmacnia układ immunologiczny.
Orzechy włoskie – już kilka sztuk orzechów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je spożywać profilaktycznie i w chorobach serca.
Przepis
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć pół szklanki owoców żurawiny oraz 2 łyżki muscovado
- Chwilę podduś składniki
- Do garnka wlej jedną szklankę mleka migdałowego
- Wrzuć ¼ szklankę płatków owsianych i zamieszaj
- Zagotuj pod przykryciem od czasu do czasu mieszając
- Ugotowaną owsiankę posyp owocami i pokruszonymi orzechami włoskimi