Pudding chia z malinami.

puddingchiazmalinamiikona

Składniki

Nasiona chia – zawarte w nasionach chia kwasy omega-3 wspomagają pracę mózgu – ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację. Ponadto kwasy omega-3 są niezbędne w czasie ciąży. Wpływają pozytywnie nie tylko na zdrowie przyszłej mamy, lecz także są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój dziecka. Nasiona chia dzięki zawartości błonnika wspierają proces odchudzania. Są również bogatym źródłem wapnia oraz białka.

Ksylitol – cukier brzozowy ma o 40 % mniej kalorii niż biały cukier i niski indeks glikemiczny. Nie powoduje skoków poziomu cukru i insuliny we krwi. Polecany osobom chorującym na cukrzycę lub insulinooporność. Ksylitol szybko przywraca właściwe pH śliny, zmniejszając czas ekspozycji zębów na działanie szkodliwych kwasów. Ponadto hamuje rozmnażanie bakterii, które są odpowiedzialne za psucie się zębów.Ksylitol, w przeciwieństwie do cukru, ma odczyn zasadowy, stabilizuje więc równowagę kwasowo-zasadową organizmu, hamuje rozwój bakterii i drożdżaków – Candida albicans.Z tego względu jest polecany osobom zmagającym się z chorobami bakteryjnymi i grzybicą, które powinny zrezygnować z cukru, który tylko “dokarmia” bakterie i sprzyja rozwojowi grzybów.

Mleko kokosowe to dobra alternatywa dla mleka krowiego (zarówno w celu urozmaicenia codziennej diety, jak i w przypadku alergii na białko mleka krowiego czy nietolerancji laktozy). Aromatyczny kokos jest bardzo tłusty, tłuszcze są jednak bardzo zdrowe! Świetnie wpływają m.in. na rozwój mózgu małych dzieci oraz mają właściwości wzmacniające odporność.Mleko to można włączyć do diety od 6. miesiąca życia, na początek w ilości 2-3 łyżeczek dziennie, jako dodatek do codziennych posiłków (kasz, owsianki, koktajli owocowych, deserów czy zup). Później można zwiększać ilość, jednak przy urozmaiconej diecie nie powinno być to więcej niż filiżanka nierozcieńczonego mleka kokosowego dziennie w przypadku dzieci i niewiele więcej w przypadku dorosłych – tłuszcze, nawet te zdrowe są jednak bardzo kaloryczne.Zawiera mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych: linolenowego, stearynowego, laurynowego i nadto posiada witaminy C, K oraz witaminy z grupy B. Zawiera więcej wapnia i magnezu niż miąższ kokosa oraz żelazo, fosfor, potas, sód, mangan i miedź, dlatego świetnie nada się jako napój izotoniczny po treningu.kaprylowego. Nie zawiera cholesterolu i dzięki zawartości średnio długich kwasów tłuszczowych szybko trafia do wątroby i zostaje spożytkowany na energię, dlatego nie zostanie zmagazynowany w postaci tkanki tłuszczowej.

Wiórki kokosowesą wartościowym elementem diety. Zawarte w nich przede wszystkim średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe ( MCT), nie wykazują tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej i podnoszenia poziomu „złego” cholesterolu. Zawierają sporo błonnika pokarmowego, któóry choć nie jest rozkładany przez nasze enzymy trawienne, to uznaje się, że jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Odpowiednie jego spożycie wspomaga także odchudzanie, obniżając łaknienie czy korzystnie wpływając na poposiłkową glikemię (czyli wzrost poziomu cukru po spożyciu pokarmu).Błonnik pokarmowy wpływa także korzystnie na profil lipidowy.

Maliny – zawierają kwasy organiczne (m.in.cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe.Jest w nich również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych – przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo. Natomiast liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne(m.in.żelaza,miedzi,wapnia). Owoce malin są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym za sprawą salicylanów, które,mają podobne działanie do aspiryny. Liście działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, delikatnie rozkurczająco na mięśnie gładkie m.in. macicy więc mogą być stosowane w łagodzeniu bólu miesiączkowego, ale nie mogą być nadużywane przez`kobiety`w`ciąży. Właściwości zdrowotne malin wynikają również z zawartości polifenoli szczególnie kwasu elagowego, który jest silnym antyoksydantem – neutralizuje wolne rodniki. Wolne rodniki to szkodniki: niszczą błony komórkowe i uszkadzają strukturę białek(DNA). Kwas elagowy ma również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe. Maliny to owoce niskokaloryczne, 100 g owoców to zaledwie 33 kcal o wysokiej zawartość błonnika ok 6,7 g w 100 g owoców.

Cukier muscovado – Cukier trzcinowy jest często stosowany jako zamiennik miodu – co jest na pewno dobrą alternatywą dla wegetarian. Tak samo jak miód zawiera witaminy niezwykle ważne dla naszego organizmu. Znajdują się w nim też następujące składniki mineralne – żelazo, fosfor, wapń, potas i magnez. Dzięki witaminie A i C, podobnie jak miód będzie chronił nasz organizm przed przeziębieniami.Muscovado w porównaniu do cukru rafinowanego wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Skutecznie wpływa na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi, ale także zapobiega próchnicy.

Przepis

  1. Do szklanki wsyp 2 łyżki nasion chia
  2. Do nasion dosyp 1 łyżeczkę ksylitolu
  3. Całość zalej 1 szklanką ciepłego mleka kokosowego i dokładnie wymieszaj
  4. Zostaw na pół godziny aż nasiona napęcznieją
  5. Pudding posyp wiórkami kokosowymi, udekoruj malinami i cukrem muscovado

Zobacz film