Składniki
Tahina, olej kokosowy, ekspandowany amarantus, biały sezam
Olej kokosowy – Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym ma działanie anty-bakteryjne, anty-wirusowe i anty-grzybiczne, pomaga w leczeniu wszelkich zakażeń
Zawiera witaminę B2, B6, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk
Tahina – Wysuszone, prażone ziarna sezamu są mielone razem z oliwą na rzadką, jasnobrązową pastę, znaną jako „tahini”. Nasiona sezamu są dobrym źródłem białka, składającego się z wysokiej jakości aminokwasów, stanowiącego 20% ich składu. Nasiona sezamu zawierają cynk, który poprawia gęstość mineralną kości oraz ich całościowe zdrowie. Sezam jest ponadto dobrym źródłem wapnia – mikroelementu istotnego dla zdrowia kości. Sezam zawiera błonnik działający zbawiennie na florę jelitową, wspomagający trawienie oraz oczyszczanie przewodu pokarmowego.
Nasiona sezamu – według TCM nawilżają jelita, serce, wątrobę, nerki, śledzionę-trzustkę, płuca oraz wzmacniają wątrobę i nerki. Dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych takich jak białko, magnez, witamina B12, zdrowy tłuszcz (65%), wapń dla naszych kości.
Nasiona amarantusa – nie zawierają glutenu, więc z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej lub chorujące na wszelkie przypadki nietolerancji tego białka.
Na podkreślenie zasługuje również duża zawartość błonnika, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym żywieniu i trzymaniu figury.
Przepis
- Włóż do miski 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę tahiny, 1 łyżkę oleju kokosowego, 3 łyżki ekspandowanego amarantusa
- Wymieszaj dokładnie składniki
- Uformuj kulki
- Posyp białym sezamem