Powstaje z nektaru kwiatów krzewu rosnącego w czystych, dzikich rejonach Nowej Zelandii. Słodki i intensywny jak wszystkie miody, ale z wyczuwalną nutką goryczy.
Pachnie wilgotną ziemią i wrzosem. Na tle innych pszczelich produktów wyróżnia go najwyższa zawartość rzadkiego antybiotycznego związku o nazwie methyloglyoxal. Miód manuka – płynne złoto pełne uzdrawiającej mocy.
Australijczycy kwitnący na biało bądź delikatnie różowo krzew urastający czasem do wysokości 15 metrów nazywają drzewem herbacianym. Nazwa manuka pochodzi z języka rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii, którzy odkryli cudowne właściwości rośliny. Maorysi żuli młode pędy manuki i pili napój z nasion, by leczyć biegunkę i czerwonkę, naparem z liści łagodzili dolegliwości przewodu moczowego i zbijali gorączkę, a wywar z kory stosowali w przypadku zaparć, kolek, obrzęków oczu i skutków oparzeń. Manukę traktowali także jako środek uspokajający i nasenny. Miód z kwiatów krzewu zaczęły produkować pszczoły przywiezione przez osadników z Europy na początku XIX w. Początkowo jego specyficzny, mocny smak nie znalazł wielu amatorów. Jednak, w latach 30-tych ubiegłego stulecia zauważono, że zwierzęta karmione wzgardzonym przez ludzi pszczelim specyfikiem nie chorują. Tak zaczęła się kariera nowozelandzkiego miodu.
MGO – naturalny antybiotyk
Zawarty w miodzie manuka methyloglyoxal (MGO), choć pewne jego ilości można znaleźć w chlebie, serach, kawie, niektórych alkoholach i innych miodach, w podobnie wysokim stężeniu nie występuje w żadnym innym pokarmie. Dość wspomnieć, że poziom MGO w miodzie z nowozelandzkich kwiatów stokrotnie przewyższa miano methyloglyoxalu w produktach pszczelich z wrzosu, lipy, gryki czy spadzi. MGO jest związkiem organicznym silnie przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym. To skuteczny, naturalny antybiotyk decydujący o leczniczej mocy miodu manuka.
Właściwości methyloglyoxalu:
- powstrzymuje namnażanie bakterii, grzybów, wirusów i paciorkowców,
- leczy łagodne i poważne infekcje, od przeziębienia po grypę,
- przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń, zabezpiecza je też przez zakażeniem,
- odżywia, oczyszcza i działa przeciwzapalnie,
- wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed chorobami,
- reguluje pracę układu pokarmowego,
- działa probiotycznie.
Poziom MGO w nowozelandzkich miodach jest różny. W zależności od rodzaju miodu jego stężenie wynosi od 30 do 550 mg/kg miodu. Dlatego na etykietach produktów manuka widnieje informacja o minimalnej zawartości tej cennej substancji. Miody manuka mają odpowiednie oznaczenia liczbowe: MGO 30+, MGO 100+, MGO 200+, MGO 400+ i MGO 550+. Im wyższa liczba, tym wyższy poziom methyloglyoxalu i tym silniejsze jego działanie.
Na przeziębienie, trądzik i odleżyny
W przeciwieństwie do innych produktów pszczelich, miodu manuka nie należy rozpuszczać w wodzie. Najlepiej jeść go rano, 2-3 łyżeczki zaraz po obudzeniu, jeszcze przed śniadaniem lub lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem. 30 minut przed i 20 minut po spożyciu miodu manuka należy powstrzymać się od picia. Dobrze jest ostatnią dawkę przyjąć przed snem, nawet po umyciu zębów. Miód manuka korzystnie wpływa na stan dziąseł i zapobiega rozwojowi próchnicy.
Zastosowanie miodu manuka:
- leczenie chorób układu oddechowego (przeziębienia, ból gardła, kaszel) – co najmniej 2 łyżeczki rano i wieczorem, w ciągu dnia dodatkowo małe porcje dla złagodzenia objawów choroby.
- leczenie schorzeń układu pokarmowego (wrzody żołądka i dwunastnicy, helicobacter pylori, refluks, choroby jelit) – 3 razy dziennie minimum 2 łyżeczki, pół godziny przed posiłkiem, bez rozcieńczania i popijania
- łagodzenie problemów dermatologicznych (trądzik, egzema, liszaje, alergie) – nakładać cienką warstwę na miejsca zmienione chorobowo, pozostawić na skórze jak najdłużej.
- gojenie problematycznych ran (stopa cukrzycowa, odleżyny, uszkodzenia skóry nadkażone bakteryjnie) – 2-3 razy dziennie nakładać miód na ranę, jeśli to możliwe, nie zakrywać rany opatrunkiem. W pierwszej fazie leczenia może pojawić się zwiększony ból. Zagojenie lub poprawa stanu skóry następuje zwykle w ciągu dwóch, trzech dni.
- podniesienie odporności, poprawa kondycji, podtrzymanie dobrego samopoczucia – 1-2 łyżeczki dziennie, rano na czczo lub wieczorem przed snem.
Uwaga! Miodu manuka nie należy podawać dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia oraz osobom uczulonym na produkty pszczele.
-
34,90 zł20,50 zł - 39,90 zł
-
34,90 zł20,50 zł - 16,00 zł
-
Bądź młodsza za rok. Jak zachować zdrowie 50-latki na kolejne 30 lat i dłużej
do poczytania i posłuchania, książki -
Bądź młodszy za rok. Jak zachować zdrowie 50-latka na kolejne 30 lat i dłużej – książka
do poczytania i posłuchania, książki - 19,97 zł
-
44,90 zł31,50 zł - 14,70 zł
-
39,90 zł23,50 zł - 26,00 zł
- 23,50 zł
- 39,90 zł
- 49,90 zł
- 19,00 zł
- 39,90 zł
- 14,99 zł
- 22,00 zł
- 34,90 zł
- 34,90 zł
- 44,90 zł
- 14,99 zł
- 24,50 zł
- 150,00 zł
- 31,90 zł
- 39,90 zł
- 27,90 zł
- 39,90 zł
- 36,90 zł
- 39,90 zł
- 69,90 zł
- 49,90 zł
- 39,90 zł
- 36,90 zł
- 23,90 zł
- 36,90 zł
- 49,90 zł
- 39,90 zł
- 39,90 zł
- 39,90 zł
- 69,90 zł
- 39,90 zł
- 39,90 zł
- 39,90 zł
- 34,90 zł
- 36,90 zł
- 59,90 zł
- 39,90 zł
- 39,90 zł
- 79,90 zł
- 39,90 zł
- 32,90 zł
- 39,90 zł
- 34,90 zł
-
48,00 zł33,60 zł - 17,70 zł
- 14,70 zł
- 34,90 zł
- 19,80 zł
- 14,99 zł
- 32,90 zł
-
39,90 zł23,50 zł -
Nisko węglowodanowe oszustwo. Naukowa prawda o wysokobiałkowych i wysokotłuszczowych dietach
książki -
39,90 zł23,90 zł - 24,40 zł
- 20,58 zł
-
32,90 zł23,50 zł -
84,90 zł49,97 zł - 0,00 zł
- 20,00 zł
- 39,90 zł
- 27,00 zł
- 179,00 zł
- 149,00 zł
- 179,00 zł
- 149,00 zł
- 179,00 zł
- 149,00 zł
- 179,00 zł
- 149,00 zł
- 179,00 zł
- 149,00 zł
- 179,00 zł
- 149,00 zł
-
29,90 zł17,60 zł - 25,80 zł
- 36,00 zł
- 7,70 zł
- 14,70 zł
- 23,50 zł
- 27,58 zł
- 14,99 zł
- 22,00 zł
-
29,90 zł17,50 zł - 23,50 zł
- 12,70 zł
- 14,70 zł
- 59,00 zł
- 34,90 zł
- 24,90 zł
- 34,90 zł
- 34,90 zł
- 9,72 zł
- 39,90 zł
- 42,90 zł
- 25,00 zł
-
Zielona kuchnia 24/7. Ponad 100 szybkich, łatwych i niebanalnych przepisów na potrawy z zielonymi warzywami
książki - 20,00 zł
- 44,90 zł